Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Vernadoc MM

Autor:
Laura Zaharia
Colaboratori:
Co-editor: Markku Mattila
Editura:
Vammalan Kirjapaino Oy
Colecţia:
Vernadoc
ISBN/ISSN:
978-952-67465-2-4
Publicat:
2013
VERNADOC în Maramureș

Scotocind în lumea virtuală a internetului în căutare de informaţii, evenimente sau semnale din lumea apusă a arhitecturii vernaculare, am dat de anunţul pentru VERNADOC 2010: o tabără de 2 săptămâni într-o localitate din Suedia, având ca obiect de studiu releveul bisericii din Östmark, în tehnica romantică a rapidografelor si a hârtiei.
Am contactat imediat eminenţa cenuşie a acestor tabere, pe arhitectul Markku Mattila, profesor la Universitatea Aalto din Helsinki. Mi-a răspuns că Maramureşul este un tărâm cunoscut pentru el şi că a rămas impresionat de bisericile noastre din lemn în timpul vizitei in România. A sugerat ca orice colaborare in lumea arhitecturii vernaculare este de dorit.
In anul 2010 colaborarea s-a materializat cu apariţia în broşura CIAV VERNADOC 2010 a unui articol în limba engleză despre bisericile Maramureşene „Ortodox Spires from Old Maramureş”.
Anul 2012 a însemnat experienţa minunată a unui VERNADOC în Maramureş în localitatea Călineşti, cu obiect de studiu Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Călineşti-Căeni.
Editarea broşurii de faţă a fost la rândul său un travaliu inedit, în timpul căruia am intrat în contact cu pensonalităţi aparte: arhitectul Adrian Panaitescu cu minunatele sale desene făcute în Maramureş în perioada dedicată proiectării Palatului Administrativ din Baia Mare; arhitecta Maria Enache cu bunăvoinţa cu care a scotocit prin arhivele Institutului de Arhitectură Ion Mincu şi cu elanul cu care a mobilizat studenţii anului I pentru a releva bisericile din Dragomireşti şi Timişeni; arhitecta Oxana Crăciun, care a acceptat să ne împărtăşească experienţa sa din timpul restaurării bisericii din Coruia.
Partea finlandeză a avut surprizele sale: arhitectul Markku Mattila a descoperit în arhiva Universităţii Aalto din Helsinki relevee a 3 din bisericile din lemn consturite de meşterul Killainen în secolul al XVIII-lea: biserica din Merikarvia relevată în 1928, biserica din Seili relevată în 1956 şi biserica din Irjanne relevată în 2010.
În final se dovedeşte că VERNADOC este mai mult decăt o simplă serie de tabere de documetare. VERNADOC este de fapt o reţea de socializare pentru pasionaţii de arhitectură vernaculară. S-a născut în insulele din arhipelagul Finlandez, a trecut prin Rusia, Thailanda, Italia, Egipt, a poposit in Maramureş-România şi acum se îndreaptă spre arhitectura de pămant din Emiratele Arabe sau Portugalia. Se nasc prietenii, se deschid orizonturi, se infiripă colaborări şi totul are ca leitmotiv interesul pentru arhitectura vernaculară şi pentru promovarea ei, alături de conservarea moştenirii culturale şi a identităţii locurilor cărora le aparţin. Construcţii uitate sau neglijate pot fi aduse la viaţă prin desen, aducându-le în atenţia loclnicilor şi a autorităţilor, creând baza pentru discuţii şi iniţiative pentur utilizarea si reabilitarea lor.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).