Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Monumente Uitate

Autori:
Cristina Andreea Chira, Carmen Elena Vasile, Florentina Matache, Anca-Raluca Majaru, Irina Leca, Raluca Bărbulescu
Colaboratori:
Implementarea proiectului:
- Asociația ARCHÉ
Parteneri:
- Institutul Național al Patrimoniului
- Ordinul Arhitecților din România - Filialele Timiș și OAR Sibiu-Vâlcea
- Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
- Universitea de Arte „George Enescu” Iași
- Universitatea Politehnică Timișoara
- Asociația Istoria Artei
- Asociația 37
- Fundația Pro Patrimonio
Consultanță științifică:
- Prof.dr.arh. Anca Brătuleanu
- Prof.dr.arh. Sergiu Nistor
Proiect finanțat de:
- Uniunea Arhitecților din România
- Ordinul Arhitecților din România
- Administrația Fondului Cultural Național
- GEVALCO
Design Grafic:
- Daniel & Andrew
Monumente Uitate a început în anul 2008 sub forma unui proiect menit să colecteze informaţii in situ despre castelele şi conacele din fostele provincii ale Imperiului Austro-Ungar incluse astăzi în teritoriul României, cât şi să pună studenţii arhitecţi în contact cu patrimoniul cultural construit în contextul său istoric şi natural. Prima fază a proiectului a atras aproximativ 200 de voluntari care au documentat fotografic un număr considerabil de reşedinţe nobiliare din Transilvania, Banat, Partium (Crişana) şi Maramureş. Mai apoi, echipa noastră a hotărât continuarea proiectului de documentare, urmărind să construiască o amplă arhivă digitală cu informaţii privind ansamblurile nobiliare extraurbane din România. Motivele au fost numeroase: puţina informaţie privind acest subiect în literatura română de specialitate, condiţia alarmantă în care se află aceste monumente, lipsa de vizibilitate şi, cel mai important, fascinaţia noastră faţă de arhitectura şi poveştile ascunse în spatele faţadelor acestui segment valoros de patrimoniu.
În 2011, proiectul a trecut într-o altă etapă, iar echipa coordonatoare a înfiinţat Asociaţia ARCHÉ, o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care implementează şi astăzi ideea originală a proiectului. De-a lungul timpului, Monumente Uitate a evoluat de la proiectul incipient la un program cultural mai complex, care include azi inventarul castelelor şi conacelor din toate provinciile istorice româneşti, al cărui scop este de a dezvolta proiecte conexe care să încurajeze o mai bună cercetare, conservare şi promovare a acestui valoros patrimoniu construit.
Informaţiile colectate până în acest punct au fost stocate în mediul online şi oferite publicului larg, de specialitate sau amator, prin intermediul platformei www.monumenteuitate.org. Pe lângă aceasta, echipa desfăşoară activităţi care au ca scop promovarea valorilor şi potenţialului acestor reşedinţe nobiliare şi care atrag atenţia asupra acestui segment de patrimoniu cultural aflat în pericol, cum ar fi prezenţa constantă în mediul online (www.monumenteuitate.blogspot.com, www.facebook.com/monumeteuitate, www.monumenteuitate.tumblr.com), participarea membrilor echipei la evenimente academice, publicarea unei serii de broşuri informative dedicate fiecărei vechi provincii istorice, dar şi diverse expoziţii, prelegeri, ateliere educaţionale sau alte evenimente cultural-educative organizate de-a lungul anilor. Mai mult, am dezvoltat un concept de turism educaţional numit „Castle Break”, care implică un traseu cultural de 2-3 zile la cele mai remarcabile reşedinţe nobiliare din România. Cumulând valorile unei escapade de weekend şi ale unei lecţii educative neconvenţionale, aceste excursii s-au dovedit un succes din start şi atrag în continuare numeroşi pasionaţi ai patrimoniului.

Cuvinte cheie: reședințe nobiliare din România, cercetare de arhitectură, protecția și promovarea patrimoniului construit

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).