Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Modernizarea spaţiilor publice urbane din Miercurea Ciuc

Autori:
Zsolt Tovissi, Alpar Andras, Barna Lorincz
Beneficiar:
Municipiul Miercurea Ciuc
Localizare:
România, jud. Harghita, Miercurea Ciuc, zona centrala vezi harta
Indicatori:
RH: P / Sd: 47000 m2 / Su: 47000 m2 / POT: - / CUT: -
Între 2009-2013, la comanda primăriei locale, s-a derulat în centrul orașului Miercurea Ciuc o dezvoltare urbană de mare anvergură, bazată pe un proiect european de integrare. Zona de acțiune urbană s-a compus din 3 unități teritoriale:
strada Petőfi, carosabil și tronson pietonal: 1,5ha;
piața MajláthGK, pietonal: 0,9ha;
Promenada, înglobând vechea piață Libertății: 2,3ha;
la care s-a adăugat parcul central cu cei 2,7ha ai săi.

Strada pietonală din zona istorică a suferit deja în anii 1970 prima lovitură decentă, când s-a realizat piața pietonală MGK. Această intervenție, deși a spart scara urbană locală, a fost una de bun gust, ceea ce a urmat în schimb în 1980, la apogeul sistemului comunist, drept lovitură de grație, a distrus marea parte a spațiului târgurilor regionale vestite. S-a conturarat un caracter nefericit de oraș comunist, s-a realizat o piață uriașă de adunări. Aceste intervenții brutale, străine de spiritul urban local, au rămas neprelucrate de localnici.

Paralel cu o reabilitare generală, refacerea infrastructurii, a îmbrăcăminților și a spațiilor verzi pe întreaga zonă, principalul obiectiv al proiectului a devenit reformularea spațiilor urbane în vederea redării atractivității și forței sociale ale acestora. Detaliile treptelor, rampelor, pavajelor și diferitelor obiecte de mobilier urban s-au întruchipat cu succes în vindecarea fizică și socială a spațiului.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).