Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Proiect de amenajare peisagistică a terasei Promenada Mall – „TowerScape – LandScape”

Autor:
Cerasella Crăciun
Colaboratori:
Colaborator: dr. urb. peisag. Lavinia Luparu
Proiect de Arhitectura: B23T - arh. Theo Stancu
Consultanţi Dezvoltator: arh. Alina Pușcașu, arh. Andreea Parnia
Fotografii: Șerban Bonciocat, arhiva Floreasca City Center S.R.L., drd. urb. peisagist Ana Opris și arhiva personala a autorului / Film din Arhiva Trinitas / Montaj: st. arh. Ram Grețcu / Prezentare: st. urb. peisag. Oana Udrea
Beneficiar:
Floreasca City Center S.R.L.
Localizare:
România, Bucureşti, Str. Calea Floreasca, Nr. 246 B vezi harta
Sintagma Peisaj poate fi decriptată într-o multitudine de „Land-scape”, ca semn al abstractizării termenului și apropierii de natură, precum: town-scape, water-scape, socio-scape, sound-scape, meta-scape, art-scape. Proiectul și-a propus a stabili cum pot fi designul, amenajarea și planificarea peisagistică, integrate participativ în așezările umane, reconsiderând ”lectura sensibila” a peisajului, spaţiul, genius loci, adaptarea la context, particularitatea cultural-antropologică.
Proiectul de Amenajare Peisagistică a Terasei Promenada Mall, a propus sintagma „TowerScape”, ca punct de plecare al conceptului, dilemă și provocare a negării și revitalizării zonei profund antropizate, printr-o propunere care să aducă în contrast energia ”viului natural”, într-un partiu urban cu mase arhitecturale construite înalte: Sky Tower –137 m înălțime, cea mai înaltă construcție din București, Oracle Tower, Floreasca City Center Office.
Spațiul puternic antropizat a devenit o provocare etică pentru abordarea peisagistică, care a propus un ”concept contrast”, o inovație spațială și formală prin realizarea unei Grădini Arhetipale de Inspirație Cosmică, concretizată printr-o grădina filosofică și contemplativă, în relație cu stelele, într-o abordare astronomică în contrast cu zona urbană, pentru a realiza o amenajare peisagistică volumetric-temporală, cu valoare culturală și de socializare printr-un spațiu cu aspect semi-montan. Grădina propune suite de valuri de tip valonamente verzi care dinamizează spațiul, mărind suprafața spațiului verde, în sens ecologic, sustenabil. Valonamentele integrează subzone funcționale: spațiul public de promenadă/socializare, zone de odihnă/relaxare, spațiul liber/joc activ/pasiv sau multifuncțional (concerte în aer liber/iarna patinoar). Pentru ridicarea calității spațiale, amenajarea a propus efecte de perspectivă cu valori inovative din punct de vedere al percepției, prin direcții, unghiuri, relaționări cu vecinătatea și efecte volumetric-spațiale și de lumină, care să diminueze și să elimine la nivel uman, spațiul puternic antropizat și înălțimea turnurilor din vecinătate, producând o stare de bine și siguranță utilizatorului, prin psihologia spațiului construit.
Amenajarea propune zone libere gazonate în valuri succesive, marcate de pietre decorative amplasate ca markere de poziționare a stelelor, jocuri de sunet, apă și lumină, mobilier urban integrat în dunele verzi, iluminat decorativ cald/rece-ascendent/descendent. Speciile utilizate au răspuns provocării timpului, luminii și spațiului, focalizându-se pe accente peisagistice, în transformare noapte/zi și în 4 anotimpuri, utilizându-se arbuști coniferi și foiosi, ierburi parfumate și terapeutice cu efect calmant, în prezent plantarea vegetației fiind încă în stadiu de completare.
Cuvinte cheie: TowerScape – LandScape, Grădină Arhetipală, Inspirație Cosmică, abordare astronomică, efecte de perspectivă, percepție, psihologia spațiului construit, marker peisagistic.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).