Bucureşti – refacere relief – parcul memorial Izvor

Autor:
Petru Gheorghiu
Colaboratori:
stud. arh. Claudia Tecuceanu;
stud. arh. Costin Ene
Beneficiar:
Primaria Mun. Bucureşti - Camera Deputaţilor (Parlamentul României)
Localizare:
România, Bucureşti, Bd. Libertăţii, Pţa. Constituţiei, Bd. Naţiunile Unite vezi harta
Descriere Proiect

Construirea Casei Poporului a impus o nouă configurație urbană. În cadrul acestui proces s-a demolat și relieful caracteristic orașului, respectiv promontoriul dealului Uranus și colina Mănăstirii Mihai Vodă. Refacerea topografiei este imperios necesară și posibilă pentru definirea siluetei Bucureștiului.
1. Analiza disfuncționalităților – situația existentă
– Suprafața teritoriului liber din zona Parlamentului este amenajată întâmplător;
– Apar spații și relații urbane, obligatoriu a fi integrate: zona Catedralei și Bd. Piața Victoriei – Uranus ;
– Parcul Izvor nu face parte dintr-un demers urbanistic coerent;
– Piața Constituției are un caracter public neprietenos față de pietoni;
– Piața Constituției este folosită doar ocazional, iar accesul principal la Palatul Parlamentului face parte doar vizual din spațiul său.
2.Propunere – concept urbanistic
– Refacerea topografiei prin reamenajarea Parcului Izvor, reconfigurând memoria locului;
– Schimbarea relației Piața Constituției –Palatul Parlamentului într-o interdependență funcțională axată pe utilizarea exclusivă a spațiului public de către cetățeni – pietoni, prin crearea unei dale urbane la cota +75.00;
– Segregarea circulației auto la nivelul unui demisol ventilat natural, cota +68.00;
– Unificarea spațiului verde, pe axa Parcul Memorial Izvor- Grădina Parlamentului – Parcul Dr. Staicovici, fără intersecții cu traficul auto, prin crearea unui pasaj subteran;
– Amenajarea peisageră a grădinilor Parlamentului ( zona vest – Catedrală) într-un ansamblu unitar, configurând o posibilă acropolă.
3.Demers arhitectural
Un muzeu al comunismului poate fi amenajat în spațiile create prin refacerea reliefului colinei Mihai - Vodă. Astfel va rezulta un spațiu interior amplu folosit ca muzeu. Volumetria fostelor Arhive ale Statului se va reconstrui sublimat, adăpostind zona de funcțiuni cu lumină naturală.
Amprenta bisericii Mihai-Vodă este acoperită cu un luminator, ca şi corpul nou, necesar a fi construit pentru marcarea intervenției și echilibrul compozițional cu Poarta Arsenalului, singura refăcută stilistic istoric.
În axul Bd. Libertății se amplasează monumentul Victimelor Comunismului, care va dialoga spațial cu monumentul Victimelor Holocaustului.
Notă: Proiectul a fost avizat în luna octombrie 2013 de către juriul Concursului Internaţional de Idei "Amenajarea Gradenelor Parlamentului" (Premiul II).

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).