Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Noul bar Fire

Autor:
Asociația Zeppelin
Colaboratori:
Proiectare instalații: Soprex Imi Confort Instal
Instalații: Rominstal
Constructor: Sagex Construct (dir. Cătălin Mocanu)
Iluminat: Eglo
Canapea: Sensio
Bar și placaj perete: Acant Design
Execuție serigrafii: Octavian Avramescu (Jumătatea plina)
Pardoseala epoxidică: BASF
Foto: Cosmin Dragomir
Localizare:
Str. Gabroveni, nr: 12 vezi harta
Noul pub Fire este o cameră de 120 mp aflată în gangul dintre strada Covaci și Gabroveni. La parterul unei clădiri eclectice de la 1925, un amestec de Art Deco și de elemente de arhitectură neoclasică, fost cămin studențesc, fost hotel ieftin pe la jumătatea secolului trecut. Nefiind la stradă, clădirea nu are cine știe ce importanță, dar cert are o valoare emoțională și ambientală în contextual istoric al centrului vechi. Pare să fi fost o arhitectură făcută direct de meșteri, cu refaceri și modificări nu tocmai coerente sau raționale, cert e că nimic nu e egal cu nimic, toate spațiile sunt strâmbe, iar lipsa de alinieri, de module sau elemente repetitive e la putere. În tot acest ansamblu de lucruri confuzante am găsit de fapt foarte multe lucruri care ne-au inspirat: cele trei vitrine mari, desigur inegale și aranjate aleatoriu față de rândurile de geamuri de sus, dar și față de consolele decorative (false de altfel) ce susțineau etajele superioare, o înălțime mare a camerei de aproape 4 m și niște grinzi de beton cu vute turnate pentru consolidare prin anii `70. Era totul de păstrat, de pus în valoare.
Am propus un bar care să funcționeze bine și pe timp de zi și care să poată fi folosit și ca salon de mic dejun pentru hotelul ce va fi dezvoltat ulterior în curtea acestui pasaj. Deși cele două teme - pubul rock și locul de mic dejun - păreau divergente, am reușit să le adunăm sub formula pe care v-o prezentăm. Nu am mers pe ideea colajelor de elemente găsite (sau fals găsite) la fața locului ca să impregnăm un aer vintage, ci am făcut o incursiune în istoria puburilor rock pe care am reinterpretat-o în cheie contemporană. Am amestecat elemente de imagistică de tonomat (stele și dungi) cu stenciluri industriale făcute pe lăzile de lemn cu care se cară echipamentele pentru concerte sau deopotrivă pe butoaiele și lăzile de băutură.
Printr-un procedeu de serigrafie, am reușit să aducem toată grafica în cele mai mici detalii pe placajul industrial de pe pereți, iar cu ceva migală am reușit să transpunem pe jos în rășină poliuretanică toate dungile și stelele de care aveam nevoie.
Mobilierul e cel de pub clasic, niște piese pe care toată lumea le știe deja din Fire-ul vechi. Ne-am dat seama că fac parte din acel ceva confortabil și bine așezat în rutina clienților pe care nu ar trebui să-l schimbăm. În general, urmărindu-i pe oameni în de research-ul despre care vorbeam la începutul articolului, ni s-a părut bine să ne ferim de excese aici. Am adăugat o singură canapea nouă, pe formula de diner american, o piele gri și cusături de piele bej care stau bine cu celelalte culori. Că tot vorbeam despre înălțimea mare a barului, i-am lăsat grinzile vizibile și am construit printre ele sistemul de ventilație. Totul e lăsat aparent - un tavan industrial gri-închis, dar punctat de galbenul melon al grilajelor de aerisire și de lămpile cu look de far de motocicletă.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).