Learning Centre – Bucuresti

Autor:
Miruna Pavoni
Situat in centrul Bucurestiului, proiectul Learning Centre a reprezentat inca de la inceput o provocare arhitecturala din mai multe puncte de vedere. Proiectul a luat nastere odata cu infiintarea unui departament nou in cadrul unei companii de telecomunicatii internationale, convertind un spatiu initial destinat locuintei intr-un spatiu educational ce graviteaza in jurul unui nucleu central: o sala de sedinte sub forma unui cub portocaliu de sticla.

Conceptul acestei amenajari este comunicarea, o unealta obligatorie supravietuirii contextului urban actual. Astfel, proiectul a prevazut toate mijloacele necesare atat comunicarii directe cat si celei virtuale, transformand provocarea cable management-ului intr-un atu important ce a permis rezolvarea multor solutii tehnice fara a compromite calitatea arhitecturala.

Spatiul este definit in mod strategic de trei elemente cheie:

1. Un ax longitudinal determinat de tipologia spatiului, de-a lungul caruia statii de lucru eficientizeaza folosirea acestuia si incurajeaza lucrul in echipa;
2. Cutia centrala de sticla portocalie ce gazduieste sala de sedinte si in jurul careia graviteaza intregaa activitate;
3. Peretele de sticla personalizata ce marcheaza o zona de relaxare, subliniind identitatea companiei.

Proiectul include o multitudine de indicii urbane menite sa defineasca un spatiu ideal studiului, lucrului si dezvoltarii personale. Accente vii si grafici urbane marcheaza un fundal neutru, in timp ce spatiul vorbeste despre contextul in care se afla: Bucuresti - un oras cu fatade gri la prima vedere, dar ce ascunde in spatele lor o atmosfera plina de viata, conectada la tehnologie si definita de un mix de populatie.

Reflexii, lumina, si materiale lucioase combinate cu texturi naturale creeaza o atmosfera vibranta si, alaturi de design-ul grafic, subliniaza o paralela intre trecut si viitor, intre vechi si nou. Atmosfera creata sporeste productivitatea intr-un mediu proaspat si creativ. Suprafetele lucioase incurajeaza exprimarea fiecaruia intrucat se pot scrie si sterge cu usurinta.

Jocul de umbre si lumini mareste perceptia dimensiunii spatiului, acesta devinind unul scenografic, concept sustinut si de corpurile de iluminat (tip reflector). Acestea reprezinta un element sustenabil fiind economice si foarte versatile in utilizare.

Toate instalatiile, design-ul grafic si peretii decorativi au fost realizati pentru acest proiect de Miruna Pavoni si simbolizeaza peisaje urbane, zgomotul, necesitatea comunicarii si alte elemente ce definesc contextul urban.

Atat instalatia receptoarelor de telefon cat si telefonul retro din grafica peretelui personalizat sugereaza un flashback aproape ironic privitor la viteza cu care tehnologia a evoluat, in timp ce dungile negre fac trimitere la imaginea unui oras minimalist. Totodata, acest din urma design sugereaza o diagrama a zgomotului unui oras activ, dar si sunetului generat de comunicare.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).