Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Reabilitare cinematograf Victoria / Bela Lugosi

Autor:
Dan Idiceanu-Mathe
Colaboratori:
Colaboratori concurs:
Arh. Ioan Veliciu
peisag. Cristina Novac
Colaborator proiect: arh. Roxana Carjan
Expertiza : prof.dr.ing Furdui Cornel
Rezistenta : ing Adrian Tatar
Instalatii electrice : ing . Sava Pompiliu
Instalatii sanitare-termice : ing Sorin Boruga
Beneficiar:
Primaria municipiului Lugoj
Localizare:
România, jud. Timiş, Lugoj, Strada Mocioni, nr. 5 vezi harta
Evolutie
1912 Se construieste Hotel Dacia. Un hotel de 50 de camere, cu restaurant. Corpul din stanga are in zona parterului o sala deasupra careia se aflau camerele hotelului.
1956 Se construieste cinema Dacia . In corpul din stanga al hotelului in zona de parter si in curtea din spate se face o interventie construindu se cinematograf cu o sala cu 160de loc. Se face o interventie de consolidare pe corpul existent -planseu de beton casetat in zona parter spate, planseu de beton cu aerisiri in zona etaj spate pentru sala de proiectie, consolidare fundatii. In spare se construieste de nou pe un sistem de cadre de beton armat cu stalpi prefabricati monolitizati in situ sala mare de cinema.
Anii 1992-1994 Apare un contract de inchiriere a unui spatiu din fata, din ceea ce era zona foaierului se pastreaza un acces in stanga iar in dreapta cele doua intrari devin un spatiu dat unui revolutionar care isi organizeaza un business foto, si care il paraseste dupa un lung proces 6 ani in plin santier in 2013 la inceput cu o remuneratie ca atare.
2008 RADEF abandoneaza total speranta de a mai face cinema si prin OUG toate spatiile de cinematograf trec in proprietatea primariilor. Prin contract ele sunt obligate ca in termen de max 5 ani de la preluare sa le reintroduca in circuitul cinematografic, neavand dreptul de a schimba destinatia.
2009 Primaria Lugoj organizeaza CONCURS DE SOLUTII cu anunt pe Seap. Participa 9 echipe din tara.
2011 In urma licitatiilor contestate si recontestate incepe santierul.
2012 Blocaj de 7 luni pentru discutii interminabile legate de proprietatea asupra curtii ce poate duce la schimbarea solutiei din punct de vedere al evacuarii de incendiu.
2014 Mai Se face inaugurarea cu presa. Asistam la unul din foarte putinele cazuri fericite de cinematograf reabilitat in romania post decembrista, in afara Clujului, unde TIFF a devenit un motor...
Tema de proiectare concurs: se doreste amenajarea unui cinematograf cu sali care sa poata fi utilizate si pentru lansari de carte sau mici conferinte.
Solutia castigatoare propune 3 sali: 1 sala mare 90 de loc, o a doua sala de 60 de loc si o a treia, o sala pentru copii cu aprox 30 de locuri. Se propune amenajarea unei cafenele la mansarda si o iesire in strada prin prezenta unei panze usoare la frontul stradal.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).