Restaurare locuinţă

Autori:
Claudia Bingol, Dragos Teodorovici
Colaboratori:
INTERCONSTRUCT SRL - PROIECTANT REZISTENŢĂ
ING. ADRIAN STĂNESCU
EXP. ING. MIHAI URSĂCHESCU - EXPERTIZĂ TEHNICĂ
ANCA ŞI EUSEBIU SÂRBU, CRISTIAN COVĂTARU,
IONEL BRÂNZOI - RESTAURATORI TAVANE,
BASORELIEFURI, VITRALIU
GRETA ALBU - FIER FORJAT
CĂTĂLIN UDREA - SCULPTOR
ALFRED DUMITRIU - SCULPTOR
Beneficiar:
Paula si Cristian Simion
Localizare:
România, Bucureşti, Romulus nr. 5 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+M / Sd: 358 m2 / Su: 275 m2 / POT: 60% / CUT: 1
DESCRIEREA PROIECTULUI:
Povestea casei
Un cuplu tânăr a cumpărat casa de pe str. Romulus nr. 5. Casele din str. Romulus 5-7 au fost ridicate de o familie din mica burghezie în anul 1858, cu funcţiunea de locuinţă, în stil neoclasic. Sunt construite împreună în regim cuplat, în oglindă. Vecina de la nr. 7 este monument istoric (B-II-m-B-19595), pe când Romulus 5, nu. Astfel că noii proprietari s-au hotărât să o readucă în drepturile ei de monument. În timpul comunismului, casei i s-au ras toate ornamentele de pe faţade. Norocul ei (şi al nostru) a fost că existenţa vecinei ne-a ajutat să reconstituim imaginea iniţială a caselor. Alt noroc a fost şi acela că interioarele nu au fost distruse. Basoreliefurile şi decoraţiile tavanelor au fost acoperite cu vopsea- fie de ulei (maro inchis!), fie cu văruială. Casa are 2 corpuri- cel de la stradă şi altul în continuare, spre spatele curţii- o tipologie de locuire agreată de mica burghezie bucureşteană de la acea vreme. Corpul de la stradă este mare, hochparter, cu un salon în rotondă cu marchetărie, cu tavane decorate, ce se continuă cu un corp secundar mai puţin înalt ce cuprinde dependinţele: bucătăria, cămara, scara către pod, baia, toate fiind accesibile de pe un culoar lung ce porneşte din holul “casei mari”. Spre deosebire de stilul neoclasic reconstituit de la “casa mare”, pentru această zonă am optat pentru o faţadă mai uşoară, cu desene filigrane, delicate, ce lasă umbre fine in lumina caldă a apusului. Terasa de peste bucătărie a fost reconfigurată, renunţându-se la elemente parazitare formale construite în perioada comunistă acolo (pergola din beton). În schimb, s-au construit jardiniere şi băncuţe de-a lungul limitelor proprietăţii, astfel încât plantele agăţătoare să devină fundalul întregii proprietăţi.
CONCEPTUL PROIECTULUI Cu toate că această clădire nu este pe lista monumentelor, nu am încetat niciodată să o considerăm aşa. Prin urmare, pornind de la tema de proiectare enunţată de beneficiar şi de la concluziile expertizei tehnice, a studiilor preliminare (arhitectură, componente artistice, instalaţii, rezistenţă) s-a format un CONCEPT UNITAR DE INTERVENŢIE care a propus readucerea edificiului cât mai aproape de forma sa iniţială prin repunerea în valoare a aspectului faţadelor, redarea atmosferei interioare prin restaurarea componentelor artistice şi reamenajarea curţii luând în considerare şi prezenţa vizuală atât de specială a Bisericii Mântuleasa cu care se învecinează.
INOVAŢIE CONCEPTUALĂ Inovaţia conceptuală constă în modul ales de a amenaja faţadele şi de a salva energie termică în acelaşi timp. Iată o provocare a zilelor noastre care ne-a iscat dileme. Profitând însă de faptul că faţadele erau plane, lipsite de orice decoraţie, am optat pentru termoizolarea clădirii cu polistiren extrudat de 5cm (grosime comparabilă cu tencuiala tradiţională). Noile decoraţii au fost realizate din ipsos, după tehnica tradiţională.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).