Reabilitare sală cinema Elvira Popescu

Autor:
Attila Kim
Colaboratori:
Arhitectură: Gabriel Chiș Bulea, Ciprian Țocu (Lundi Et Demi)
Instalații sanitare, termice, electrice, HVAC: IMSAT
Management de proiect: Team Project Ingenierie
Beneficiar:
Institutul Francez București
Localizare:
România, Bucureşti, Bulevardul Dacia Nr.77 vezi harta
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 515 m2 / Su: 375 m2 / POT: 30% / CUT: 1,2
Clădirea sălii de cinema Elvira Popescu face parte din ansamblul Institutului Francez București (IFB) și a fost realizat în 1975.
Beneficiarul lucrării – Ambasada Franței prin IFB – a solicitat prezervarea atmosferei tipice anilor '70 a sălii de cinematograf și menținerea materialelor folosite în proiectul inițial.
Datorită distanței mici dintre clădirile IFB și cinema, s-a propus o reconfigurare a accesului în sală. Noul acces și noua fațadă – realizată din CorTen – menține caracterul arhitectural inițial al clădirii, dar stabilește un raport și proporții noi între cele două construcții. Fațada se ridică și se aliniează la cornișa IFB, iar corpul accesului se rotește și se repoziționează față de clădirea IFB. Această intervenție arhitecturală redefinește și spatiul curții.
Interiorul sălii a fost și este dominat de finisajul de lemn. Panourile furniruite ale aniilor '70, necorespunzătoare din punct de vedere acustic, se transformă într-o structură tri-dimensională de lemn, care rezolvă cerințele acustice și înglobează toate echipamentele termice, electrice și de ventilație. Finisajul de lemn se continuă și în zonele interioare și exterioare ale accesului.
Din punct de vedere arhitectural, reabilitarea și renovarea acestei clădiri a avut ca scop principal valorificarea moștenirii anilor '70 și definirea unei arhitecturi interioare și volumetrice corespunzătoare rolului extrem de important pe care o are sala Elvira Popescu în viața culturală bucureșteană și națională.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).