Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Promenada Mall

Autor:
Theodor Stancu
Colaboratori:
Structura: ing. Iulia Craioveanu (SC Iterum Construct SRL)
Instalatii: David Forest (FAS)
Securitate la incendiu: Danut Maciuca (SC Control Risk Services SRL)
Trafic: Eugen Ionescu, Catalin Raceanu (SC Urban Trafic SRL)


Beneficiar:
Raiffeisen Evolution
Localizare:
România, Bucureşti, Calea Floreasca nr. 246B vezi harta
Indicatori:
RH: 3S+P+2E / POT: 65% / CUT: 3,5
Centrul comercial Promenada este localizat în zona de nord a capitalei Bucureşti, lîngă staţia de metrou Aurel Vlaicu, la intersecţia a trei artere principale: Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi strada Barbu Văcărescu.
Complexul se distinge prin arhitectura avangardistă care oferă vizitatorului senzaţia că face un pas în viitor. Cu ajutorul luminii naturale, a liniilor curbe şi a multitudinii de culori Promenada devine un spaţiu contemporan în care consumatorul se poate relaxa şi îşi poate petrece timpul liber.
Provocarea a fost dată de faptul că este foarte greu să îmbini condiţiile impuse de norme în vigoare, cu cerinţele beneficiarilor care îşi doresc spatii cît mai largi şi cu cît mai puţine constrîngeri. Beneficiarul şi-a dorit un design aparte şi original, nu „obişnuita cutie”, astfel ca s-a încercat delimitarea de o abordare previzibila. Faptul că Promenada Mall se impune din punct de vedere energetic ca o construcţie „albastră”, înseamnă că în dezvoltarea acesteia a fost luat în calcul întregul ciclu de viaţă al construcţiei.
Compactă şi elegantă, clădirea are un spaţiu organizat pe 6 niveluri care oferă clienţilor săi o gamă variată de atracţii: magazine, zone de servicii, restaurante, cafenele, o sală de fitness, locuri de joacă pentru copii.
Elementul definitoriu care a adus o noutate absolută pe piaţa centrelor comerciale este terasa situată la ultimul etaj inspirată de modelul grădinii japoneze. Întinsă pe o suprafaţă de 7.000 mp, aceasta a fost gîndită pentru a oferi un spaţiu de relaxare în aer liber pe toată durata anului.
În perioada de iarnă, terasa va funcţiona ca patinoar în aer liber iar în preajma Sărbătorilor de Iarnă vor fi organizate tîrguri de Crăciun.
Apa, ca element natural, joacă un rol important în întreaga amenajare. Spre exemplu, perdeaua de apă care curge din tavanul de peste parter pînă în bazinul din subsol are două roluri: unul de agrement, subsolul fiind neplăcut, psihologic, ca spaţiu şi unul ludic - perdeaua e controlată digital, pot fi generate mesaje cu ajutorul ei.
Proiectul general de iluminat a fost realizat de o firmă germană și răspunde optim cerinţelor arhitecturale şi funcţiunilor. Se poate observa cum prezenţa lămpilor metalizate de pe plafoane sau a altor elemente decorative se regăseşte în punctele cheie ale clădirii, acolo unde se schimbă direcţia de mers sau există alte zone de interes major.

Cuvinte cheie: dialog context, grădină urbană, individualizare, design aparte, clădire albastră

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).