Ediții: 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Crystal Tower Business Center

Autor:
Adrian Spirescu
Colaboratori:
Arhitectură:arh.Cosmin Popa, arh.Marina Raicopol,
arh. Lucia Mîţ, arh. Daniela Spirescu, arh. Cristian Prisecaru
Beneficiar:
-
Localizare:
România, Bucureşti, b-dul Iancu de Hunedoara vezi harta
Indicatori:
RH: 70M (P+14E+etaj tehnic+heliport) / Sd: 16.900 m2 / Su: 799.80 m2 / POT: - / CUT: -
Poziţionarea în centrul oraşului, pe un teren care a impus construirea intensivă (16 900 mp arie desfăşurată, cu un regim de înălţime 4S+P+14+etaj tehic+ heliport), a restricţionat posibilitatea de a utiliza surse de energie regenerabilă, întrucât acestea necesită suprafeţe întinse pentru a deveni eficiente. În schimb, gestionarea inteligentă şi inovativă a sistemelor de încălzire şi ventilaţie, împreună cu designul faţadei din sticlă în sistem „double-skin” – prima de acest fel din România – au condus la obţinerea celor mai înalte certificate energetice şi la un regim de funcţionare cu numai 65% din energia utilizată de o clădire similară convenţională. Faţada „double-skin” permite circulaţia permanentă a aerului între cele două straturi ale anvelopantei, generând un microclimat intermediar în imediata vecinătate a spaţiilor interioare, care protejează clădirea de temperaturile extreme din mediul urban.
Din punct de vedere arhitectural, clădirea este un imens cristal, faţetat asimetric şi tridimensional pe întreaga înălţime. Dominanta minerală este accentuată de situarea foarte aproape de pietonal, fără spaţii intermediare, fără elemente de anturaj care ar indica scara obiectului.
Faţada principală şi accesul pietonal sunt îndreptate spre b-dul Iancu de Hunedoara, în timp ce accesul carosabil şi cel secundar al spaţiului de birouri de la parter sunt orientate către strada Căderea Bastiliei. Bateria de ascensoare panoramice este de asemenea amplasată către
bulevard, pentru o perspectivă spectaculoasă asupra oraşului.
Parterul este ocupat de lobby, recepţie, holul ascensoarelor, scara din sticlă structurală care duce la etajul întâi – cel al sălilor de conferinţe precum şi de un spaţiu separat destinat agenţiei bancare, accesibil direct din exterior.
Etajul întâi cuprinde trei săli de conferinţe cu birou de traducere simultană, o sală de şedinţe, garderoba şi bufetul. Scara monumentală de acces la nivelul sălilor de conferinţe, plafoanele lobby-ului de la parter şi al foaierului de la etaj sunt detaliate în aceeaşi idee a suprafeţelor faţetate, triangulate, cu zone opace, transparente şi luminoase care perpetuează identitatea vizuală a clădirii şi la interior.
Etajul curent destinat birourilor este amenajat ca open-space perimetral, cu lumină naturală în toate spaţiile şi cu o circulaţie inelară în jurul nucleului de scări de evacuare. Etajul al 14-lea cuprinde un centru de wellness cu fitness, spa şi health-bar, în timp ce etajul al 15-lea găzduieşte un restaurant-lounge care priveşte oraşul de la înălţime.
Deasupra ultimului nivel este prevăzut primul heliport amenajat pe clădire cu investitor privat din Bucureşti, care ridică potenţialul de afaceri al acesteia la necesităţile celor mai exigenţi utilizatori din clasa business.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).