Turn de control la Porţile de Fier 1

Autor:
Adrian Spirescu
Colaboratori:
Arhitectura : arh.Cosmin Popa, arh.Ruxandra Iordan, arh. Mihaela Pelteacu, arh.Raluca Cojocaru
Beneficiar:
Hidroelectrica
Localizare:
România, jud. Mehedinţi, Porţile de Fier 1, - vezi harta
Indicatori:
RH: 110 metri / Sd: 220 m2 / Su: 73 m2 / POT: - / CUT: -
Defileul Dunării a fost supus unei drastice metamorfoze în anii
’70 prin realizarea complexului hidroenergetic. Imaginea actuală este
nu mai puţin impresionantă, dar pe alte coordonate, deschise de
intervenţia antropică în peisaj. Turnul de control opune dominantei
orizontale a barajului un salutar accent vertical, inserat cu aplomb în
confruntarea dramatică a celor trei elemente majore: fluviul, muntele,
barajul.
Noua construcţie preia, la parametrii actuali, funcţia de supraveghere
fluvială a turnului realizat cu patruzeci de ani în urmă. Spaţialitatea
interioară şi exterioară păstrează memoria formei şi amplifică valoarea
simbolică de „stea de veghe” permanent activă pe firmamentul
Dunării. În acelaşi timp, are o puternică identitate contemporană,
exprimată prin dialogul materialelor utilizate şi mai ales prin tratarea
volumetrică – un preţios poliedru din sticlă segmentată şi dispusă pe
diverse direcţii, expus într-o montură masivă de beton.
Interiorul lucrării urmăreşte consecvent aceeaşi gândire, fiind ghidat
de funcţionalitatea particulară a proiectului. Trebuie menţionate
modernizarea circulaţiilor verticale – scară şi lift, rezolvarea platformei
de acces, dar şi accesul pe terasă, oficiul biroului de control, grupul
sanitar etc. Partea de instalaţii – electrice, termice şi sanitare – a fost
studiată de asemenea în strânsă legătură cu activitatea specifică.
Unul dintre dezideratele impuse prin temă a fost vizibilitatea –
calitatea percepţiei de-a lungul Dunării. În consecinţă, configuraţia şi
dimensiunile structurii de rezistenţă a faţadei de sticlă au fost cât mai
raţional dispuse.
Pe acest fundal de preocupări, anvergura funcţională şi spaţială
capătă amploare, manifestându-se printr-un volum autonom vizual,
care se impune ca un reper permanent pentru loc.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).