Liceul francez „Anna de Noailles”

Autori:
Daniel Rosu, Sorin Gabrea
Colaboratori:
Safta Nita
Arh. Sorin Gabrea
Beneficiar:
Ambasada Frantei la Bucuresti
Localizare:
România, jud. Ilfov, Bucuresti, Aleea Privighetorilor nr. 1A vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+2 / Sd: 5075 m2 / Su: 3886,5 m2 / POT: 21,5% / CUT: 0,45
Liceul francez „Anna de Noailles”, una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ preuniversitare private din ţară, se va muta într-un sediu nou construit. Clădirea modernă, amplasată în nordul cartierului Băneasa, în apropierea Academiei de Poliţie, este realizată la cele mai înalte standarde româneşti şi franceze.

Proiectul este unul atipic prin multitudinea de funcţiuni şi tehnologii pe care le înglobează. Clădirea va găzdui în acelaşi timp săli de clasă şi laboratoare, dar şi spaţii de birouri (corp administrativ şi profesoral), spaţii pentru practicarea sporturilor (săli de sport), zone de dormit pentru copiirezidenţiale (dormitoare gradinita), spaţii de alimentaţie publică (bucătării, sală de mese), spaţii de divertisment (sală de spectacole), cabinet medical, spaţii tehnice şi de depozitare etc. Conceptul a avut la bază asigurarea transparenţei clădirii şi a iluminatului natural. Am reuşit acest lucru prin tratarea vitrată a zonei de parter, a acesului liber, dispus pe cele două laturi, atât în zona accesului principal, al colegiului, cât şi secundar, pentru grădiniţă şi şcoală primară.

Pe lângă 33 de săli de clasă, complexul include 14 laboratoare, bibliotecă şi săli de lectură, dormitoare (pentru grădiniţă), o sală de spectacole de dimensiuni generoase, cu 200 de locuri dispuse în amfiteatru, cantină cu 350 de locuri şi alte spaţii pentru activităţi specifice programei elevilor. Liceul mai dispune de o sală de sport cu suprafaţa de 1.000 mp şi înălţimea de 10(7) m. Corpul sălii de sport reprezintă o construcţie semiîngropată. Soluţia a fost aleasă pentru a nu obstrucţiona volumetria corpului administrativ adiacent. Terasa sălii va fi acoperită cu vegetaţie. În complex mai există şi o sală de gimnastică de aproximativ 200 mp.

Pentru practicarea activităţilor sportive şi recreative în aer liber, complexul dispune de spaţii de joacă pentru copii, terenuri de baschet, handbal, un teren de minifotbal cu trei piste de atletism şi pistă de sprint. Spaţiile sunt separate pe grupe de vârstă. Corpurile de clădire sunt orientate la 45 de grade raportat la latura mare a terenului, pentru a economisi spaţiu şi deopotrivă pentru a favoriza iluminarea naturală.

De asemenea, o latură a complexului este mărginită de un drum de acces de 300 m lungime, care se termină printr-un sens giratoriu. În lateral sunt prevăzute locuri de parcare în spic şi zone rezervate autocarelor. În total, obiectivul dispune de peste 100 de locuri de parcare. Sunt prevăzute, de asemenea, platforme speciale pentru facilitarea intervenţiei maşinilor de pompieri în eventualitatea unui incendiu.

O problemă aparte a terenului a fost cauzată de existenţa unui aliniament de nuci pe latura dinspre stradă, singurul loc în care mai putea fi amplasat terenul de minifotbal. Având în vedere că nucul este un arbore protejat de legislaţia românească, unii dintre copaci au fost dislocaţi şi replantaţi cu mare dificultate, sub atenta supraveghere a autorităţilor de mediu. Reprezintă un proiect de referinţă pentru ceea ce poate oferi un liceu în România

Cuvinte cheie: invatamant, liceu francez, complex, sport

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).