Dental Praxis

Autor:
Attila Wenczel
Colaboratori:
Structura: Cristian Lannert ( LBS PLanconstruct)
Instalatii electrice: Adrian Valea (Electric Eye)
Executant: RSD Construct
Executant instalatii electrice: Magnetic Eye
Beneficiar:
Confidential
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara, Str. Molidului nr 5 vezi harta
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 350 m2 / Su: 290 m2 / POT: 25% / CUT: 0.5
Proiectul Clinicii Dentare DENTALPRAXIS a fost conceput pe un teren liber de construcții, într-un țesut urban ordonat, rectangular, într-o zonă rezidențială, aflat în apropierea limitei orașului. Ideea proiectului s-a născut odată cu predarea amplasamentului – un teren ”cariat” – în țesutul urban mai sus menționat, cu o latură teșită. Ideea a fost reconfigurarea funcționala a acestei parcele, plecând de la cerințele specifice funcțiunii medicale dentare. Actul medical stomatologic prin natura sa este orientat spre cazuri specifice, particulare, fiecare lucrare fiind individuală și legată de o persoană specifică. În mod similar, problemele sitului au dictat soluția specifică aleasă – tipologia golurilor, implantarea noii structuri, operațiunile specifice făcute asupra volumului inițial, retragera teșită a parterului clădirii după forma sitului și operațiile făcute la nivelul etajului. Astfel, am deschis perspectiva dinspre clădire spre strada principală, aflată perpendicular pe fațada accesului. Totodată, direcția fatadei principale a coincis și cu punctul cardinal sud. Am ales să ordonam funcțiunile interioare în relațue cu acesta, în zona însorită amenajând spațiul de așteptare și laboratorul dentar.
Clădirea este concepută ca un monovolum, avțnd un spațiu central public, realizat pe două niveluri, iluminat zenital. Cromatica volumului e simplă, compusă din suprafețe albe și negre - albul fiind masa construită și negrul marcând golurile orizontale și muchiile.
Accesul în clădire este marcat printr-o retragere a peretelui principal în dreptul ușii. Golul astfel creat este bordat de un chenar din lemn, îngropat la nivelul pardoselii, peretelui și tavanului. Ușa principală completează spațiul, unind cromatic planurile din lemn ale tavanului cu cel de călcare. Interiorul este conceput luminos, fiind propuse culori deschise, care sa reflecte lumina exterioară. Volumul recepției care delimitează spațiul principal al parterului și adapostește spațiile săliilor de radiologie, sterilizare, camera tehnică și servere va fi îmbrăcat într-un înveliș semilucios care va camufla și ușile destinate acestor spații.
Din punct de vedere funcțional clădirea este împărțită pe niveluri. La parter se află spațiile publice, holul central de acces care orientează circulatiile interioare, accesul public spre cabinetele dentare și la sala de radiologie. Sala de așteptare este separată prin spațiul de recepție de holul principal din care se accesează cabinetele. Spațiul se deschide pe două niveluri, iluminat în zona scării printr-un luminator. Spațiile etajului sunt destinate personalului medical și colaboratorilor, aici fiind plasate laboratorul pentru tehnica dentară, birourile, vestiarele și o mică sală de sedințe.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).