Corp multifuncţional în incinta Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, Baia Mare

Autor:
Laura Zaharia
Colaboratori:
Structura: dr. ing. Gelu Zaharia
Instalatii sanitare, termice: ing. Istvan Madasy, sc TUNDRA srl
Instalatii electrice: ing. Raul Rob, sc ELECTRONET srl
Sistematizare verticala: ing. Vasile Rogojan
Executant: sc IMI sa
Beneficiar:
Colegiul National "Gheorghe Sincai"
Localizare:
România, jud. Maramureş, Baia Mare, Gheorghe Sincai nr.25 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+1E / Sd: 1.065 m2 / Su: 905 m2 / POT: 32,6 / CUT: 68,2
OBIECTIV:
CORP MULTIFUNCTIONAL IN INCINTA COLEGIULUI NATIONAL GHEORGHE SINCAI

AMPLASAMENT:
BAIA MARE, STRADA GHEORGHE SINCAI NR. 25

BENEFICIAR:
COLEGIUL NATIONAL GHEORGHE SINCAI - BAIA MARE

In anul 2007 conducerea Colegiului National Gheorghe Sincai semnaleaza necesitatea unor spatii suplimentare in vederea functionarii in conditii optime a Colegiului: o sala multifunctionala pentru festivitati si conferinte, o sala de mese pentru pranzul elevilor care astfel ar putea beneficia de un program prelungit in incinta scolii, sub supravegherea indrumatorilor, si 2 laboratoare.

In anul 2008 demareaza procedura de achizitie a unui contract de proiectare – licitatie publica castigata de sc ARCOLAR srl. Incepe lucrul la Studiul de Fezabilitate pe 2 variante:
- conversia vechii Sali de sport in Sala Multifunctionala si etajarea ei pentru realizarea a 2 laboratoare – solutie nesatisfacatoare cu costuri ridicate si fara posibilitatea realizarii Salii de mese,
- demolarea vechii Sali de sport si consturirea unui corp nou care permite materializarea tuturor cerintelor beneficiarului.

Cea de-a doua varianta este cea promovata atat de beneficiar cat si de echipa de proiectare.

Proiectul este finalizat in anul 2009 dar executia incepe abia in anul 2013 – intervalul de timp de 4 ani a fost consumat cu procedurile de aprobare de catre A.D.R Nord Vest pentru finantarea proiectului din fonduri europene, si procedurile de licitatie pentru executia lucrarii.

Toata perioada de proiectarea s-a desfasurat sub presiunea advaratelor provocari ale proiectului:
- alipirea de cladirea veche a Colegiului National Gheorghe Sincai – cladire inscrisa pe lista Monumentelor istorice de categorie B – si de cladirea noii Sali de sport – cladire consturita in anii 2005-2006 prin programul guvernamental “Sali de sport”;
- noua constructie trebuie sa faca trecerea de la vechi la nou, de la elemente stilistice proprii sfarsitului de secol XIX transivan, la lipsa elementelor stilistice pentru Sala de sport tipizata
- aglomeratia constructiilor pe latura vestica a incintei Colegiului, varietatea structurilor acestor constructii si slaba lor comportare la foc au impus masuri compensatorii excesive pentru Corpul Multifunctional, incluzand suprafete mari de ziduri antifoc.

Rezolvarea acestor provocari a constituit o lupta cu constrangerile aferente, astfel ca coagularea proiectului din punct de vedere arhitectural a decurs firesc. Constructia finalizata se aseaza in contextul arhitectural al incintei Colegiului fara nici o nota agresiva, anuland tensiunea estetica dintre cladirile existente. Imaginea dominanta a porticului Corpului Multifunctional a fost deja preluata, deocamdata doar in faza de proiectare, intr-o alta mica extindere a corpului de legatura dintre cladirea veche si cladirea anilor ’70. Lucrarile de reabilitare a cladirii existente a Colegiului National Gheroghe Sincai au fost deja demarate, executia va incepe in decursul anului 2014.

Intocmit:
arh. Laura Zaharia

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).