Sală multifuncţională de sport

Autori:
Șerban Țigănaș, Alexandrina Kiss, Florin Dico
Colaboratori:
Structura: Plan 31
Instalatii: Instal Data Proiect
Executant:Cona SRL
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, Splaiul Independentei vezi harta
Cum să realizezi un ansamblu sportiv multifuncțional nou integrat, pe locul în care în ultimii 100 de ani s-a consacrat principala zonă pentru sport a municipiului? Cum să dai replica stadionului Cluj Arena, care a fost premiat național și internațional și apreciat de publicul local ca cea mai importantă realizare a orașului în anului deschiderii sale, 2011? Cum să obții o identitate proprie pe măsura provocării, realizând o construcție care să nu poată fi evaluată ca superioară și sau inferioară stadionului din vecinătate? Cum să faci o construcție publică de mari dimensiuni, cu un buget extrem de limitat în comparație cu alte investiții similare din România și la mare distanță sub costurile uzuale din țările europene? Conceptul sălii urmărește logica cea mai simplă a programului printr-o împachetarea celor trei straturi principale, sala propriu zisă, foaierele și anexele pentru public și sportivi și spațiile exterioare publice. În interior toate categoriile de public și participanți se întâlnesc cu toții în același spațiu, dar accesele și spațiile intermediare sunt segregate și distribuite omogen pe toate cele patru laturi ale construcției. Sala este acoperită cu o structură metalică de maximă eficiență, cu consum minim de material, care asigură o deschidere de 62 de metri. Ambianța sălii este asemănătoare unei săli de teatru și culiselor unei scene, cu culori sobre, întunecoase, în contrast cu luminozitatea suprafeței de joc. Impresia dorită este aceea de a face atât jucătorii cât și publicul să simtă că sunt parte din același spectacol, că sunt cu toții pe aceeași scenă. Polivalența spațiului este asigurată de gradenele retractabile parțiale de pe perimetru și mai ales de pe latura vestică. Sala este împachetată pe ambele niveluri de acces la gradene cu foaiere ample, care vor fi identificate de spectatori prin codurile de culoare corespunzătoare laturilor patrulaterului: roșu, verde, galben și albastru. Foaierele sunt mărginite spre exeterior de fațada translucidă continuă, care aduce lumina naturală peste tot ziua și dezvăluie prezența activităților noaptea. Tehnicile de construire sunt industrializate, prefabricarea și montajul. Finisajele sunt reținute, simple, ieftine și eficiente, ca răspuns la bugetul redus. Fațada este un asamblaj multifuncțional, care asigură închiderile eficiente termic, transferul și difuzia luminii, accesele și mai ales ieșirile distribuite, si imaginea identitară. Aceasta din urmă este dată de stratul exterior - mască, constând dintr-o țesătură geometrică distorsionată parametric care își are originea în metafora plasei porții sau a fileului de joc, lovite și deformate de o minge. Construcția se află în faza avansată de finisare, urmând să fie recepționată în septembrie 2014.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).