Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Han şi construcţii anexe, Bioferma Vlăsia, comuna Snagov, jud. Ilfov

Autor:
Moise Mathe
Colaboratori:
Coautor: arh. Octav Floarea
Proiectare arhitectură: arh. Liana Alexandru, arh. Georgiana Albiţa
Design Interior: Marius Marcu-Lepădat
Peisagist: Nicolas Triboi
Urbanist: Raluca Filip Crişcotă
Localizare:
România, jud. Ilfov, Snagov, tarla 133,pacele 460/4-460/14 vezi harta
Indicatori:
RH: 4 Niveluri / Sd: 3.402,50 m2
În 2009 am primit solicitarea de la un client de a participa intr-o echipa la realizarea unei investitii cu o durată mai lungă, - O Ferma Bio - Eco, care avea ca scop crearea unui mod de locuire în mijlocul naturii, („un habitat plăcut, curat, sănătos, gustativ, un peisaj comestibil”- Nicolas Triboi), pentru o lotizare de circa 200 case, spaţii de agrement, grupate în jurul unui peisaj nou creat cu lacuri, coline, păşuni, livezi, fermă de animale, de legume cu valorificarea produselor provenite din producţia proprie.
Casa Vlasia, este centrul acestui proiect mai vast, „Bioferma Vlasia”, este inima complexului punct de interes, de informare, de intilniri, administrativ, etc..
Se poate ajunge la aceasta destinatie, pe DJ366, care leaga autostrada cu localitatea Snagov, printr-un drum de incinta care traverseaza serpuind via.
Construcţia propusă este amplasata pe o colina cea mai inalta si are tipologia construcţiilor de han, (caravanseraiuri), de incinte mănăstireşti de secol XIX.: 35 unitati de cazare, receptie, sala pentru micul dejun, punct informare, metodologie si sectii de productie a produselor proprii, bucatarie – preparariproduse ecologice, restaurant,cofetarie, patiserie, crama cu sala de degustare, sala multifunctionala, comert, alimentar, spatii tehnice si de depozitare, grupate in jurul unei curţi interioare.
Curtea interioară are rolul de ordonare, de repartizare a functiunilor si a circulaţiilor pietonale.
Accesul principal în incintă se face prin poarta monumentală din partea de nord a hanului ,unde la nivelul terenului amenajat, perimetral pe trei laturi sunt amplasate spaţii pulice : magazine, restaurant, etc. la care se ajunge printr-un portic deschis. Hotelul este dezvoltat pe 3 niveluri ( P+2 ) şi are 35 de camere, Accesul în camere se face prin galerii deschise spre curtea interioară. Circulaţia pe verticală ce leaga galeriile se asigură pe scări deschise.
Pe latura de sud-vest, curtea hanului este marginită de o construcţie pe 2 niveluri cu funcţiunea de restaurant si bucătărie la nivelul curţii, şi cu funcţiunea de sală polivalentă la cota colinei.
Accesul în sala polivalentă se face de pe platforma aflata la 4,50m fata de nivelul curtii şi este vis-a-vis de intrarea in hotel
În partea de sud, curtea este delimitată de un deal artificial de circa 4,50m înălţime care acoperă şi maschează zona de miniproducţie a hanului: crama cu zona de vinificatie si degustare, secţie de fabricaţie a produselor tradiţionale din lapte şi carne şi a depozitelor aferente. Dealul artificial se termină într-o platformă orizontală acoperită parţial cu o pergolă care uneşte cele 2 accese principale de la cota colinei (intrarea principală în hotel şi intrarea principală în sala polivalentă) si de unde se deschide o perspectivă asupra lacurilor de agrement şi a amenajărilor turistice din partea de sud si de vest a incintei fermei.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).