Casele 2M

Autori:
Paul Razvan Puchici, Claudia Ionel, Iulian Cucu, Daniel Iorga
Colaboratori:
Structură: ing. Daniela Puchici
Instalații: ing. Valentin Boca, ing. Dan Vartanian, ing.Mihaela Apostol
Beneficiar:
-
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari, Lucian Blaga vezi harta
Incercând să eliminăm percepția “clasică” a locuințelor cuplate și să evităm dispunerea către stradă după un plan/ax de simetrie, am regândit “cutia” matcă (cea care înglobează toate funcțiunile locuirii pentru 2 familii), prin desfacere/re-facere și punere/dis-punere.
Am eliminat astfel demersul arhitectural clasic și am iscat câteva întrebări: ce a fost mai întâi, fațada sau planul, partiul insolit sau decupajul volumelor, plinul sau golul?
Prin poziționarea zonelor de parter perpendicular și a zonelor de etaj (ce acomodează dormitoarele) paralel cu strada, am sculptat curtea interioară și spațiile interstițiale dintre cele două locuințe rezultate, astfel încât să se creeze intimitate pentru cele 2 locuințe, dispuse, rectangular și disciplinat, pe un singur lot. Spațiul interior al camerelor de zi, ambele compuse în triada parter/etaj/supantă se substituie acelorași reguli de compoziție.
Conceptul volumetric este lizibil și usor de perceput: plinurile dominante și puternic prezente în spațiul public “plutesc” pe volumele vitrate ale parterului. Se creează astfel o comunicare vizuală între zonele de zi și natura adusă în curtea interioară (care aparține exclusiv locuinței principale), zonele de noapte păstrându-și intimitatea față de exterior.

Finisajele alese sunt simple și echilibrate, accentul punându-se pe ardezia neagră din curtea interioară și de pe peretele din planul secund, bază a compoziției volumetrice.

Lumina, care parcurge transversal traseul est-vest (construcția fiind dominant compusă nord-sud), pătrunde prin curtea interioară și spațiile interstițiale și devine, astfel, element de construire.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).