Casa S

Autori:
Gábor TÓTHFALUSI, László TULOGDY
Colaboratori:
Structura: SC PLAN 31 RO SRL, prof. dr. ing. KISS Zoltán
Instalații: SC GRADINSTAL SRL, ing. MARIAN Aurelian, ing. BIRIȘ Paul
Beneficiar:
privat/ private
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca, Moise Nicoara, nr. 12 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+E / Sd: 522,88 m2 / Su: 389,71 m2 / POT: 35% / CUT: 0,6
În 2009 o familie tânără ne-a cerut sprijinul să le proiectăm casa familială. Nu aveau încă teren. În 2010, după multe căutări au reuşit să achiziţioneze un teren cu o casă în stadiu avansat de degradare. Situl se află într-o zonă rezidenţială tradiţională din Cluj Napoca, în zona de protecţie a valorilor arhitecturale.
Clădirea existentă se află într-o stare atât de degradată încăt am fost nevoiţi în mare parte să-l demolăm, menţinând numai o mică parte din pereţi. După câteva schiţe preeliminare am convenit asupra temei şi am început demersul de autorizare. Lucrările de construcţie au început în primăvara anului 2011 şi s-au finalizat în vara anului 2012, familia mutându-se în casa nouă toamna anului 2012. De la primele schiţe am dorit şi urmărit să creăm o clădire care, deşi are o notă contemporană, se integrează în specificul de case interbelice. Totodată credem că, o casă familială trebuie să aibă un puternic caracter personal. Din acest punct de vedere am proiectat clădirea ca şi un sincretism de meşteşuguri şi detalii personalizate.
Planimetric soluţia adoptată este una clasică. Clădirea are trei niveluri. Subsolul adăposteşte centrala termică, depozit, baie şi o mică cramă boltită. Parterul include accesul, livingul cu sufrageria, bucătăria, birou şi o baie. Camera de zi, sufrageria și bucătăria sunt în relația directă cu gradina, printr-o terasă cu orientare sudică. La etaj se găsesc trei dormitoare, garderobe, două băi.
Din punct de vedere structural imobilul este din zidărie de cărămidă, planşeu din plăci ceramice, şarpantă lemn.
Volumetric clădirea a fost concepută ca şi un paralelipiped care are invelitoarea rotită pe diagonală. Din acest paralelipiped s-a extras volumul de acces care se dezvoltă numai pe nivelul parterului. Volumul util al imobilului are forma literei L, cu latura lungă perpendiculară pe stradă şi se dezvoltă pe direcţia est-vest.
Estetic clădirea a primit o anvelopă din cărămidă manuală aparentă ventilată, tablă fălţuită titan-zinc, glafuri plăci andezit, plăcări de lemn.
Pe interior s-a urmărit crearea unei unităţi şi dialog cu exteriorul. Materialele folosite sunt în concordanţă cu exteriorul.
Pentru gard şi amenajarea curţii s-au reluat materialele folosite la realizarea casei, cărămidă, lemn, piatră andezit, toate executate amănunţit şi minuţios după indicaţiile noastre.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).