Clădire rezidenţială în Bucureşti, pe strada dr. Grigore Mora

Autori:
Adrian Untaru, Andrei Şerbescu, Bogdan Brădăţeanu, Marius Dumitrașcu, Ruxandra Bardaș, Carmen Petrea
Colaboratori:
Colaboratori:
Proiectant structură: Popp și Asociații
Proiectant instalaţii: Com Tid Engineering
Proiectant faţadă: Aludesign

Antreprenori:
Management de proiect: Epstein PM&Consulting
Antreprenor general: Bog’art
Executant fațadă ventilată piatră naturală: Domus P.G.M.
Tâmplărie: Alusystem
Confecții metalice: Bog'Art Steel, Romtech, Fănuță Impex
Compartimentări gips carton: Gemenii, Mariotti
Tencuieli: Alecom
Zugrăveli: Experiance, Hyper Gk, Vicky
Șape: Imobiliare casa latină
Hidroizolații: Vrc
Beton parcare: Madcon, pardoseală epoxidică: Hannover
Placări piatră: Adcc Total
Lucrări sticlă: Patrulater
Parchet: Bauland
Protecție solară: Rollotec, Corradi România
Ascensor: Kone
Automatizări, soluţii de clădire inteligentă: Amavys
Beneficiar:
EXCO CONSULT
Localizare:
România, Bucureşti, Grigore Mora vezi harta
Parcelarea Mornand, adică ceea ce este cuprins între Bulevardul Aviatorilor, Calea Dorobanți și strada Muzeul Zambaccian, a fost de la bun început o zonă rezidențială exclusivistă a Bucureștiului, proiectată cu principii clare și reguli stricte și, mai ales, bucurându-se de o arhitectură a cărei ținută nu se mai regăsea decât în puține alte zone ale capitalei. A devenit astfel una din cele mai reprezentative zone ale orașului, calitate pe care a păstrat-o într-o anumită măsură până acum, chiar și sub apăsarea unora dintre gesturile recente (demolări, modificări, construcții noi), care îi umbresc eleganța și noblețea ce îi erau specifice.
Am făcut primele studii pentru terenul de la intersecția străzilor Dr. Grigore Mora și Ing. Gheorghe Balș în 2004 și a urmat apoi, de-a lungul anilor, o serie foarte lungă de propuneri, în care ce ne-a interesat în primul rând a fost să respectăm o anumită statură pe care am considerat că acest loc o impune. Prin statură înțelegem atât prezența fizică a unei noi construcții, cât și ceea ce am apreciat că trebuie să presupună locuirea aici. Așadar, am ales un înveliș de piatră naturală (calcar de Vratza) care îmbracă clădirea în întregime și îi dă un aspect monolitic, însă luminos. Ne-am dorit ca silueta clădirii și modul de rezolvare a detaliilor de colț, a muchiilor verticale sau orizontale și a golurilor să arate că este vorba doar de o fațadă de piatră, deci de o îmbrăcăminte ușoară și nu de o alcătuire structurală, masivă. Decupajele de diferite dimensiuni ale ferestrelor și logiilor propun mai multe grade și tipuri de legătură a spațiului interior cu strada ori cu vecinătățile imediate. Apartamentele, puține la număr, au suprafețe ample și înălțimi mari și sunt utilate și automatizate la un nivel corespunzator standardului ridicat pe care proiectul și l-a propus, adică mult peste ceea ce au însemnat toate celelalte proiecte ale noastre de până acum.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).