Imobil de locuinţe şi birouri

Autori:
Șerban Țigănaș, Lóránt Miklós
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca, Avram Iancu, nr. 20 vezi harta
Dileme și provocări
Cum să realizezi un ansamblu coerent combinând construcția monument istoric a unui vechi han cu intervenții contemporane? Cum să crezi locuințe colective de calitate în imediata proximitate a cimitirului central și foarte aproape de kilometrul zero al Clujului? Cum să combini în aceeași curte interioară comună spațiile pentru autoturisme, cele exclusiv pietonale, spațiile verzi și locurile pentru socializare astfel încât toate să fie în echilibru? Cum să capturezi cât mai bine, ca vederi și perspective, reperele înalte ale zonei centrale, siluetele turnurilor și proximitatea zonelor abundente în vegetație? La toate aceste întrebări răspunsul nostru fost acela al unei compoziții în formă de ”L”, care oglindește diagonal configurația existentă și care oferă o structură volumetrică binară, bază și mansardă, cea din urmă interpretată ca un volum retras și decalat, distinct ca anvelopă și perforații. Partea superioară abundă în terase și deschideri transparente pentru a profita de persepectivele oferite. Separațiile între zonele de tarease care deservesc locuințe diferite se fac prin soluții de acoperișuri verzi. Amenajarea curților interioare din centrul Clujului este o temă aflată în discuție de câteva decenii, dar nerealizată încă prin suficiente exemple remarcabile. Acest proiect poate avea un efect de model pentru alte situații comparabile din centrul istoric. Locuințele istorice accesibile prin cursivă primesc replica noilor deschideri ale volumului recent construit care particularizează goluri cu vibrații ale formelor și variațiuni de culoare a ecranelor - parapeți. O altă modalitate compozițională este aceea a articulațiilor și îmbinărilor ferme. Parterul corpurilor noi urmărește logica construcției istorice existente prin care la sol se oferă spații pentru servicii în majoritatea suprafețelor disponibile. Corpul estic oferă locuințe pe două niveluri, duplex, cu terase ample. Volumul de bază se ridică până la cornișa existentă pentru a se contextualiza și adoptă un parament alb, reflectant al luminii solare captate dinspre sud și vest în cea mai mare parte a zilelor. Detaliile utilizate în spațiul comun al curții oferă banchete, locuri pentru ședere, un copac care centrează atenția și o cișmea tradițională. Locurile de parcare pentru locuințele noi sunt prevăzute în subteran, iar pentru cele existente sunt rezolvate pe teren. Materialele sunt sobre, reținute și durabile, ca răspuns compatibil la modalitățile istorice de construire. Provocarea pentru arhitectură a fost aceea de a realiza o construcție nouă în ansamblu cu cea veche, o construcție care privește și se lasă privită și mai ales aduce un spațiu amenajat, de altă calitate, schimbând complet fața curții interioare și standardul locuirii de la această adresă.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).