Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Consolidare, restaurare şi refuncţionalizare Palatul Vechi al Băncii Naţionale a României

Autor:
Gabriel Tureanu
Colaboratori:
Arh. Vasilica STANESCU, Arh. Mircea BOENGIU, Arh. Tudor VESPREMEANU
Proiectant : CARPATI PROIECT
Executant : AEDIFICIA CARPATI
Beneficiar:
Banca Nationala a Romaniei
Localizare:
România, jud. Ilfov, Bucuresti, str. Lipscani nr. 25 vezi harta
Indicatori:
RH: S+DS+P+Mez.+ 2 / Sd: 20.000 m2
Palatul BNR a fost edificat in perioada 1884 -1890, pe baza proiectului arhitectilor francezi Cassien Bernard si Albert Galleron. Suprafata construita este 3.800 mp si suprafata desfasurata de circa 20.000 mp. Fatada principala - lunga de circa 73 m - se desfasoara pe strada Lipscani şi cele laterale - de 52 m - pe strazile Smârdan si Carada.
Constructia a introdus, in Bucuresti, stilurile arhitecturii vest-europene. Compoziţional, un puternic ax central grupeaza principalele spatii reprezentative. De-a lungul celor 120 de ani de existenta, constructia a suferit modificari si a acumulat efecte ale actiunilor naturale. Structura a fost puternic afectata de « evenimentele naturale » pe care le-a traversat , functionalitatea cladirii a trebuit adaptata nevoilor contemporane .
Interventia din perioada 2005-2011 a cuprins ample lucrari de consolidare si restaurare a elementelor structurale - elemente verticale si orizontale. Consolidarea s-a realizat la interior, prin turnare de diafragme si refacere integrala a planseelor. Lucrarile au cuprins, pe parcursul a sapte ani, restaurarea elementelor degradate si a tuturor componentelor artistice – pavimente, decoratii parietale , plafoane, luminatoare, lambriuri , ancadramente, cheminee si lucrari de arta.

Proiectul a armonizat cerintele de functionalitate ale unei Banci Centrale cu constrangerile impuse de o constructie - monument de arhitectura. S-a urmarit asigurarea stabilitatii si sigurantei constructiei, readucerea edificiului la stralucirea initiala, refacerea decoratiilor acolo unde au aparut degradari, conservarea celor care nu pot suporta interventii. « Conservarea si punerea in valoare » au fost cuvintele de ordine.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)