Foto

Vasile Mitrea

/ Membru în juriul secțiunii Spațiul public și comunitar, BNA 2021

Vasile MITREA este arhitect urbanist, doctor în arhitectură și conferențiar universitar la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

În perioada 1960-1970, a fost proiectant în arhitectură și urbanism la Institutul Județean de proiectare Cluj, fiind implicat în concepția și proiectarea cartierelor Grigorescu (Microraionul central) și Gheorgheni (Microraioanele I și II) din municipiul Cluj-Napoca. A ocupat funcții de conducere în învățământul universitar (decan al Facultății de Arhitectură din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Arhitectură și construcții din Oradea) și a fost membru în forurile de conducere ale profesiei (UAR, OAR, RUR), fiind și în prezent președintele Comisiei Culturale a Uniunii Arhitecților din România.

Pe lângă activitatea didactică și de proiectare susținută (peste 80 de proiecte de arhitectură și 50 de proiecte de urbanism și peisagistică), conf. dr. arh. Vasile Mitrea a publicat peste 60 de articole și lucrări de specialitate, fiind de asemenea editorul a două cărți de urbanism despre municipiul Cluj-Napoca.