ro | en
Foto

Olga Harea

/ Membră în juriul secțiunii Diplome – arhitecți în afirmare, BNA 2023

Arhitectă, doctor în științe inginerești, lector universitar și decanul Facultății Urbanism și Arhitectură din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

A absolvit Universitatea Tehnică a Moldovei în anul 2013, obținând diploma de Arhitect în domeniul de formare profesională Arhitectură și Urbanism, studii integrate - Licență și Master. Pasul inițial în cariera sa a fost legat de arhitectura și protecția mediului, iar mai târziu și-a extins interesul către mediul natural, concentrându-se asupra arhitecturii peisagistice.

În 2014, a câștigat Bursa Stipendium Hungaricum, fiind înscrisă ca doctorandă la Universitatea Szent Istvan din Ungaria, Școala doctorală Arhitectura Peisageră și Ecologia Peisajului. În 2020, i-a fost acordat titlul de doctor în științe inginerești.

Pe parcursul studiilor academice, Olga Harea nu a renunțat la practica în domeniul arhitecturii. Din octombrie 2018, lucrează ca arhitect la „Smart Architecture” srl, „LH 47 ARCH”, specializată în arhitectura clădirilor industriale, rezidențiale și publice.

În 2019, a fost selectată pentru a reprezenta Republica Moldova în cadrul Cooperării Europene în Știință și Tehnologie (COST), în Acțiunea intitulată „European Middle-Class Mass Housing”.

Începând cu anul 2022, este decan al Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM, implicându-se activ în organizarea și jurizarea concursurilor destinate arhitecților, designerilor și inginerilor din cadrul facultății.