Foto

Iulia Stătică

/ Membră în juriul secțiunii Arhitectura verde, sustenabilă, BNA 2021

Iulia Stătică este, în present, Marie Curie Research Fellow la University College London, The Bartlett School of Architecture. Din octombrie 2021, va fi lector în design urban în cadrul Școlii de Architectură din cadrul Universității Sheffield.

In 2021 a fost unul dintre cei patru finaliști desemnați de Harvard University în competiția pentru Wheelwright Prize. A obţinut doctoratul ȋn arhitectură la Universitatea La Sapienza din Roma ȋn 2016. Intre 2018-2019 a fost cercetător invitat la Centrul de Studii Internaționale Mario Einaudi din cadrul Cornell University, iar ȋntre 2012-14 a fost bursier ‘Vasile Pârvan’(Arhitectură) la Accademia di Romania din Roma.

A conferenţiat şi făcut parte din jurii la Universitatea din Toronto, Cornell University, Columbia University, Yale University şi University of Cambridge. Din 2020 este colaboratoare în cadrul The Critical Landscapes Design Lab de la Harvard Graduate School of Design. Impreună cu Tao DuFour este fondatoarea OAUER (Office for Architecture, Urban and Environmental Research), un birou de arhitectură experimentală cu sedii în New York și Londra. Proiectele lor explorează teme legate de spațiu și ecologie politică, cel mai recent fiind Together at the Table/Împreună la masă, ca finaliști pentru concursul pentru Pavilionul României la Bienala de arhitectură de la Veneția din 2020.

Iulia Stătică folosește filmul documentar ca aspect integral atât al cercetării, cât și al practicii; cel mai recent documentar al ei, realizat în colaborare cu Adrian Câtu—My Socialist Home—va apărea în 2021. Este autoarea cărții Urban Phantasmagorias: Domesticity, Production, and the Politics of Modernity in Communist Bucharest (Fantasmagorii urbane: spațiul domestic, producție și politicile modernității în Bucureștiul comunist), Routledge 2022.