Highway to hay

Autor(i):
arh. Daniel Miroțoi
Localizare:
România, jud. Suceava, Sadova

Comentariul autorului:

Recoltarea fânului în Bucovina are o tradiție de lungă durată, profund înrădăcinată în patrimoniul agricol al regiunii și a fost o parte vitală a modului local de viață. Cu toate acestea, în ultimii ani, practica recoltării fânului a înregistrat o scădere semnificativă. Această tendință se datorează îmbătrânirii populației, migrației tinerilor în căutarea unui trai mai bun în orașe sau străinătate și a dificultăților legate de rentabilitatea activității în contextul economic actual.
Cadrul natural al comunei Sadova este dominat în mare parte de construcții agricole, folosite pentru depozitarea fânului. Aceste construcții sunt esențiale pentru activitățile agricole din zonă, asigurând stocarea hranei pentru animale pe perioada iernii.
Odinioară, fânul era depozitat în „clăi”, grămezi de fân adunate manual și așezate într-o formă conică, pentru a permite scurgerea apei de ploaie și pentru a reduce riscul de putrezire al fânului.
Pe măsură ce tehnologia agricolă a evoluat, clăile au fost înlocuite de fânare, care conferă o protecție mult mai bună împotriva intemperiilor și a animalelor sălbatice.
Pornind de la ideea că patrimoniul agricol al regiunii poate deveni o resursă economică viabilă în viitor și că există potențialul de a produce produse lactate de calitate superioară datorită ierbii bogate în nutrienți, proiectul își propune să descopere modalități inovatoare de stocare și uscare a fânului.
Valoarea nutritivă a fânului depinde de mai mulți factori: compoziția floristică a pajiștii, perioada de recoltare și metodele de preparare și conservare.
După operațiunea de cosire, care poate fi realizată manual sau mecanizat, masa verde are o umiditate între 70-80%. Pentru conservarea fânului peste iarnă, umiditatea acestuia trebuie redusă sub 17%.
Uscarea se realizează etapizat pe parcursul a 3-4 zile. Iarba adunată în brazde este împrăștiată, apoi se așează pe prepeleci sau pe gardurile care delimitează proprietatea pentru uscare.
Ultima etapă presupune transportarea fânului la locul final de depozitare.
Forma în plan a fânarului este dreptunghiulară (4x6m) și a fost inspirată din tipologiile locale existente. Atât structura de rezistență cât și închiderile exterioare sunt realizate din lemn de molid, extras și prelucrat local.
Obținerea unui microclimat bogat în aer pentru depozitarea fânului peste iarnă, a fost una dintre premisele proiectului, astfel încât s-a optat pentru realizarea unui sistem de ventilație naturală prin realizarea unor închideri semi-transparente din lemn la partea superioară pe toate cele 4 laturi. Capacitatea de stocare interioară minima este de 95 mc de fân ≈ 6650 kg (1mc fân ≈ 70kg) și poate fi extinsă cu încă 10-20 mc în cazul unei recolte mai mari.
Scopul acestei inițiative este de a transforma recoltarea fânului într-o activitate sustenabilă și profitabilă pentru fermierii locali. Prin revitalizarea și modernizarea acestei tradiții agricole, proiectul urmărește să asigure continuitatea practicilor agricole tradiționale și să contribuie la bunăstarea comunității locale.