Casa TRSA

Autor(i):
arh. Jean Craiu
arh. Alexandra Demetriu
arh. Daniela Demetriu
Biroul:
CRA-DE.STUDIO
Colaboratori:
Ing. Cristi Ceausescu, Triplus proiect.
Fotografii: Sabin Prodan
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P+1 / Sd: 220 m2

Comentariul autorului:

Casa din Mogoșoaia este situată într o zonă predominant rezidențială de densitate medie, cu locuințe individuale de joasă înălțime. Parcela casei, de dimensiune dreptunghiulară, cu laturile scurte orientate nord sud, este amplasata între pădurea și lacul Mogoșoaia, în vecinătatea bazei sportive cu același nume.
O livadă cu pomi fructiferi, specii de pomi sălbatici, o grădină de zarzavaturi și o cabană mică din lemn, folosită în trecut drept magazie și locuință temporară în timpul culesului, sunt încorporate în proiect, adăugândui caracter și autenticitate. Cu o compoziție simplă, casa este alcătuită dintr-un volum modular de formă dreptunghiulară dezvoltat pe două nivele și poziționat în lungul parcelei. Două piese ușoare pe structură metalică — un portic de acces cu garaj către stradă și o galerie către curte, sunt adăugate pe laturile scurte și folosite ca „conectori” între interiorul casei și exterior.
Proiectul de locuire urmărește crearea de spații versatile si permeabile care pot fi reconfigurate cu ușurință pentru a se adapta dinamicii familiei. Drept urmare, întreaga casă este structurată în plan pe o secvență de două rânduri de cinci spații pătrate, similare ca dimensiuni, conectate între ele pentru a forma o enfiladă de spatii de locuit ce isi pot schimba functiunea si adapta la cerințele vietii cotidiene.
La parter se găsesc spațiile de zi care încurajează interacțiunea socială și legătura între membrii familiei, orientate către curtea cu pomi fructiferi, în timp ce la etaj se află spațiile private, separate pentru părinți și pentru copii. Pentru a oferi familiei momente de liniște și intimitate, dormitorul matrimonial și camerele fetelor sunt separate de golul scării și zona de joacă suspendată.
Fiecare cameră este echipată cu mobilier incorporat, poziționat doar pe una din laturi pentru a elimina barierele fizice și permite circulația liberă pe celelalte trei părți. Pe fațadele lungi ale volumului, orientate est vest, pereții sunt mai groși și concentrează întreaga depozitare a casei. Grosimea lor este întreruptă punctual de cadrele din lemn ale ferestrelor - ușoare intruziuni multifuncționale locuibile în spațiul interior al casei. Distributia in plan include pe langa nisele functionale si spatii polivalente ce pot servi ca birou de acasă, zonă de joacă sau cameră pentru oaspeți.
Din punct de vedere energetic, proiectul utilizează sisteme de casă inteligentă și caracteristici de design sustenabil care optimizează eficiența energetică și îmbunătățesc experiența globală de locuire. Proiectul urmărește, la cererea viitorilor locatari, o rezolvare care urmărește autosuficiența din punct de vedere energetic și caută minimul necesar de consum. Panourile montate pe terasa clădirii și ascunse de acoperiș colectează energia solară și o înmagazinează într-un sistem de baterii aflate în garaj. Încălzirea în pardoseală este controlată digital, iar ventilația naturală „încrucișată” permite încălzirea și răcirea casei în funcție de anotimp.
Strategia de autosuficiență energetică a casei este completată prin incorporarea izolației termice adaptate la diferite soluții de construcție ale casei. Apele pluviale, colectate într un bazin subteran, împreună cu apa din puțul deja existent pe lot, sunt folosite pentru irigarea livezii, a grădinii de zarzavaturi și a pomilor tineri plantați. Toate aceste măsuri împreună cu cele două structuri ușoare metalice ale terase-lor, transformate în timp prin creșterea vegetației, vor crea în viitor un microclimat pe toată durata anului.