Casa cu structură aparentă

Autor(i):
Attila KIM Architects - Attila KIM, Gabriel CHIȘ BULEA, Alexandru SZŰZ POP, Adina MARIN, Andreea PRECUP
Colaboratori:
Structuri de rezistență: 9 Tuplesys: Gheorghe IONICĂ
Foto: Vlad PĂTRU
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P / Sd: 325 m2 / Su: 215 m2 / POT: 50 / CUT: 0.64

Comentariul autorului:

Arhitectura casei este inspirată de frumusețea elementelor brute de beton structural, care aproape întotdeauna, după doar o scurtă perioadă de timp, sunt înglobate în pereții construcțiilor. În această fază efemeră, volumele se definesc doar prin contururile elementelor structurale, iar materialul este în forma ei cea mai sinceră, fără să fie estetizată, cum îl întâlnim la majoritatea construcțiilor de beton aparent. Farmecul momentului, mai ales pentru cei care nu cunosc proiectul, constă și în faptul că în aceste contururi de beton ne putem imagina multiple posibilități arhitecturale.

Această casă uni-familială, prin păstrarea aparentă a structurii brute de beton, devine o permanentizare a acestui moment efemer. Proiectul experimentează cu posibilitățile pe care putem să ni le imaginăm pentru definirea spațiilor interioare și exterioare acoperite, folosind diverse tipuri de închideri permanente sau temporare, opace, transparente, sau chiar fluide, cum ar fi draperiile exterioare. Casa este arhitectural definită de structura de beton expusă, subordonând inclusiv fațadele, care sunt retrase în interiorul acesteia.

Casa este proiectată pentru o familie tânără cu trei copii, pentru care relația diversificată și directă cu spațiul exterior joacă un rol major. Necesitățile funcționale sunt rezolvate pe un singur nivel, oferind posibilitatea transformării acoperișul circulabil într-o zona exterioară care să permită perspective deschise. Grădinile de la nivelul parterului, în directă legatură cu spațiile interioare, au un caracter mult mai intim, fiecare având propriul specific.

Tipologia lotizării urbane, cu o deschidere relativ mică spre stradă, dezvoltarea pe adâncime a lotului și vecinătățile cu construcții foarte apropiate de limitele de proprietate, au impus o rezolvare introvertită, unde iluminatul natural devine una dintre provocările mari. Construcția este formată dintr-o serie de cadre de beton aparente suprapuse, ocupate parțial sau integral de funcțiuni interioare, respectiv de terasa acoperită la nivelul acoperișului terasă. Cadrele așezate pe volumul principal, sunt extensii verticale ale spațiului interior de la parter, aducând lumina în miezul casei prin luminatoarele verticale, care marchează volumele principale. Livingul și dormitoarele celor 3 copii sunt iluminate 360 de grade prin aceste supraînălțări volumetrice. Cele două dormitoare de copii au fost concepute astfel încât în timp să poate să fie recompartimentate, unite într-un singur spațiu sau legate printr-o supantă comună între cele două camere. În formula actuală zona luminatorului este împărțit în 3 nișe individuale de dormit, cu paturi ridicate de la nivelul pardoselii, spațiile create fiind ca niște turnuri de observație.

Toate spațiile casei sunt iluminate și ventilate natural, atât subsolul parțial, care se deschide cu niște geamuri ample spre o curte interioară îngropată, acoperită cu grilaj metalic vizibil în grădina laterală a casei, cât și băile dormitoarelor, care se deschid tot spre o curte interioară luminoasă cu vegetație.