Exploring GPMH – Intervenții culturale în Ponoarele

Autor(i):
Arh. Alexandra Mihailciuc
Arh. Andrei Tache
Ing. Bogdan Mihalache
Bianca-Maria Bălșan
Colaboratori:
Corina Moșescu, Elena Borcea, Oana Constantin
Ana Brebeanu, Andrada Andrei, Andreea Vasilescu, Ari Teodorescu, Cătălin Mușceleanu-Ispas, Cezar Șchiopu, Elisabeta Dan, Emilia Tămâianu, Ionela Crăciunescu, Răzvan Taină, Tania Matei, Teodora Lazăr, Vlad Constantinescu.
Alexandra-Oana Creț, Alexandru-Grig Vulpe, Amelia-Magdalena Martinescu, Ana-Maria-Iulia Nigai, Atena-Maria Bercuci, Bianca-Teodora Doman-Tihoi, Elena-Raluca Mihăilă, Ioana-Delia Popa, Maria-Mădălina Dobre, Mihnea-Rafael Dunărințiu, Ștefania Pîrva, Roberta-Andreea Stoleru, Viorel Viziru, Yadyrré-Iulianné-Renneé Vartolomei
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Contextul:
Ponoarele este cea mai mare comună din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu cele mai semnificative elemente de patrimoniu natural și numeroase monumente istorice laice, înscrise în Lista Monumentelor Istorice.
Abordare:
Ultimele două ediții ale Școlii de vară de antropologie și arhitectură din Geoparcul Platoul Mehedinți, au avut în centru explorarea de către participanți a potențialului de dezvoltare culturală și turistică a satului Ponoarele, din judeţul Mehedinţi din prisma specializărilor pe care le urmează şi în relaţie cu diferite discipline complementare pe care au prilejul să le experimenteze practic, în colaborare cu tineri localnici și cu meșteri.
Începând cu 2022, școala de vară a fost dedicată intervențiilor culturale în satul Ponoarele, prin care s-a urmărit crearea unui echilibru între spiritul locului, elementele de patrimoniu local descoperite în cadrul cercetărilor antropologice, pe de o parte, și nevoile și gusturile omului contemporan, pe de altă parte.
Foișorul-belvedere, realizat în 2022, a fost instalat în centrul satului ca punct de întâlnire pentru comunitate și turiști. El adăpostește o mică expoziție reprezentând istoria și obiectivele de turism cultural și natural din zonă. Intervenția culturală realizată pe Dealul Peșteri în 2023 reunește balansoarul cu pergolă, ușa în peisaj, expoziția interactivă cu portretele locuitorilor comunei și operele artiștilor invitați.
Foișorul-belvedere și intervenția realizată pe dealul Peșterii le oferă localnicilor șansa să beneficieze de un model de amenajare perfect integrată în peisajul cultural local, care poate fi utilizat ca exemplu de bune practici în designul viitoarelor imobile realizat în acord cu specificul local.
Conceptul care stă la paza celor două intervenții intersectează elemente identitare ale zonei, cu viziunile experților în arhitectură și design implicați în proiect și cu ideile tinerilor participanți la școala de vară, care au avut prilejul să vizualizeze și să parcurgă un proces integral și coerent - de la concept, schiţe și măsurători, până la executarea obiectelor de mobilier rural și amenajarea spațiului.