s e d a

Autor(i):
Mihaela Gabriela Balanoiu
Biroul:
Metrik Interiors
Colaboratori:
Zen Mob Design
Fragma
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

s e d a este un apartament pe două niveluri situat într-un bloc de 8 etaje din București, construit în anii 2000.
Proiectul a constat în renovarea completă a acestui apartament, de la înlocuirea finisajelor deteriorate și demodate, refacerea traseelor electrice, repoziționarea sanitarelor, până la ultimul detaliu de alegere și poziționare a ghivecelor cu plante.
Obiectivul a fost clar de la început – crearea unui spațiu cu o atmosferă caldă, serenă, care să răspundă atât nevoielor funcționale cât și celor de estetică ale beneficiarilor. Și-au dorit o casă în care să se simtă “acasă” din prima clipă când intră pe ușă. Un loc care să îmbine stilul minimalist cu accente industriale preferat de el, cu elemente clasice și o tentă glam pe care și le dorea ea, unite de preferința comună pentru culoarea lemnului natural și atmosfera aerisită. Paleta cromatică aleasă este una neutră, cu ușoare tente de griuri colorate, încălzită de prezența lemnului în nuanță naturală, atât la parchet cât și la pisele de mobilier, placările pereților și balustrada scării, și a textilelor de mobilier și decorațiuni, obținând o continuitate controlată a spațiilor.
Ușile cu toc ascuns prezente în întregul apartament contribuie, de asemenea la senzația de unitate vizuală.
Acentele de culoare sunt prezente mai mult în zonele destinate celor doi copii ai cuplului, dormitoarele și una dintre cele trei băi. Afinitatea acestora pentru sport, în special fotbal, își face simțită prezenta în camerelor lor prin diverse elemente – tapetul cu linii verticale și orizontale care te duce cu gândul la plasa unei porți de fotbal, diverse forme rotunde în cromatica alb/negru pe care le regăsim în covoare și corpuri de iluminat și elemente mai evidente cum ar fi fotoliile beanbag în forma de minge sau desenele de pe pereți.
Contrastul este dat de corpurile de iluminat ce au în predominanță metal negru, mânerele mobilierului pe comandă, tot din metal negru și diverse elemente decorative, ghivece, polițe, rame.
Grinzile existente, care din punct de vedere estetic îi deranjau pe beneficiari, au fost “ascunse” prin intervenția cu placajele riflate, vopsele în nuanțe diferite și mobilier incastrat, astfel ca încăperile să fie în final definite de forme rectangulare simple. Tema riflajelor este reluată și prin ceramica folosită la pereții din băi și între corpurile din bucătărie, o ceramică cu fășii subțiri verticale.
Rigurozitatea elementelor liniare ale piesele de mobilier și placări, sunt îndulcite de prezența formelor curbe – rotunjimi la colțurile de mobilier în zonele cu acces mai îngust, prezența sferelor perfecte la corpurile de iluminat alese, oglinzi rotunde sau ovale, canapele și fotolii tapițate, moi, cu forme curbate.