Conservarea curativa , protectiva si restaurarea capelei lui Dumitru Ionescu

Autor(i):
SC Pandrea Restaurare Piatra si Metal, reprezentata de: expert restaurator Dumitrel Pandrea, BA(Hons) MArch Mihail Pandrea, BA(Hons) MA restaurator Petru-Ioan Pandrea, conservator Elena Pandrea.

Si colaboratorii:

Conf.univ.dr. Tibor Kolozsi, arh. Ovidiu-Vasie Apetrei, Dr. Ing. Radvan Roxana ,dr. ing. Luminita Ghervase, ing. Simionescu Ionel, stucaturist Manea Costel, ing. Mihai Paladi, Viorel Paraschiv, ing. Pompiliu DeWald
Biroul:
SC Pandrea Restaurare Piatra si Metal SRL
Localizare:
România, jud. Brăila, Braila

Comentariul autorului:

PERSONALITATEA LUI DUMITRU IONESCU .
Monumentul de arhitectură funerară a fost ridicat de comunitatea brăileana intru’ omagierea memoriei si a generozității marelui filantrop Dumitru Ionescu, personalitate politica si economică de prim rang a urbei de la Dunăre. Prin testamentul său își lasă pentru opere de binefacere întreaga avere brăilenilor. Aceasta a fost estimată la moartea sa in 1919 la 100 de milioane de lei .

Citând surse ale vremii : „ Fostul primar a lăsat legatar universal (persoană căreia i s-a lăsat prin testament întreaga avere - n.r.) Primăria Brăila, aceasta urmând să respecte o serie de condiții testamentare. La moartea filantropului, rămăsese o importantă avere, inclusiv acțiuni la Banca Națională, Banca Agricolă, Casa Rurală şi Societatea de Asigurări Agricola. Fostul primar deținuse Palatul “Dumitru Ionescu”, fost Teatru Rally, imobil cu uzină electrică proprie - în care funcționau, în perioada interbelică, Teatrul Comunal, Clubul Regal, Cinematograful sonor, Biblioteca Comunală, Biblioteca “Petre Armencea”, saloane de dans, Hotelul Princiar, Restaurantul Regal, Cazinoul Universala, arena Cinematografului Comunal, precum şi 8 magazine - terenuri şi imobile în Brăila şi nu numai.

SCURT ISTORIC AL MONUMENTULUI.
Proiectant : arhitect Constantin Neculcea (1925)
Executant : arhitect I.L. Predinger. Durata lucrărilor : 1927-1929

„In 1925, la 6 ani de la moartea lui Dumitru lonescu, au fost aprobate proiectul devizele pentru construirea cavoului monument din cimitirul Sf. Maria.
Pentru punerea in valoare a monumentului funerar s-a hotărât mutarea mormântului, din locul retras in care se afla, in piațeta rezervata capelei cimitirului.
Lucrările au început in anul 1927, iar finalizarea construcției a fost programata pentru toamna anului 1929, când aveau sa se reînhumeze rămășitele “marelui donator”, cu ceremonialul si fastul cuvenit, in cripta cavoului”.
„Tot in anul 1925 Comisia interimara a respins oferta firmei D.S. Lyritis si G.S. Lyritis pentru ridicarea unui monument din marmura alba carierele Marmara - Constantinopol, cu fotografie de porțelan de 30x26,5 cm, si inscripție gravata si aurita.”*
*Sursa : http://brailadealtadata.blogspot.com/2011/. AUTOR: Maria Stoica

Stilul arhitectonic al Capelei lui Dumitru Ionescu îl putem cataloga ca fiind neorenascentist, un format clasic de monument funerar ce poate fi înscris , după cum am afirmat si mai-sus, in tipologia mausoleu, format din cripta la subsol si capela in elevație, acoperișul cu o mica cupola semisferica ce aduce in conturul design-ului cu Domul Stâncii din Ierusalim. Ancadramentele semicirculare ale portalului si ferestrelor întăresc apartenenta la stilul neorenascentist cu influențe de decor stilizat de sorginte bizantina, recognoscibile in stilul neromânesc al construcțiilor ecleziale din perioada interbelica.

DESCRIERE PROIECT SI LUCRARI RESTAURARE CAPELA
Degradările capelei se accentuează începând cu anii 90 ai secolului trecut. Zidurile turnului cupolei , datorita infiltrațiilor apei pluviale de la baza acesteia, încep sa își piardă tencuielile de acoperire , conducând la desprinderi masive ale acestora împreună cu decorurile si mortarele decorative aplicate pe suprafețele exterioare ale acestor ziduri. Umiditatea afectează serios si zidăria-suport din cărămidă, dimpreună cu planșeul pe care se sprijină cupola.
In rosturile si crăpăturilor astfel create, apare o vegetație arboricola a căror rădăcini pivotante forțează desprinderile mortarelor decorative de pe zidurile din cărămidă. Acestea își pierd coeziunea fizico-chimica prin degradarea liantului folosit in rețetar, cauzata, in special, de salinitate excesiva indusa de apa pluviala dar si de carbonatarea si sulfatarea produsa de o atmosfera poluanta, specifica anilor industrializării forțate.
Apar fenomene generalizate de decoeziune ale mortarelor, grisul de piatra se prezinta rugos , sulfatarea carbonatului de calciu din materialul litic si liantul folosit la rețetarul tencuielilor exterioare îl transformă in gips, produs de reacție al acestui fenomen in esență chimic, ce începe sa fie dizolvat de ploile cu caracter acid ale acelor ani.
La salinitate excesiva, pierderea coeziunii fizico-chimice a tencuielilor si mortarelor decorative, desprinderea lor in arii largi de pe zidul suport din cărămidă se adaugă si vandalizările prin extragerea feroneriei din opera monumentului, la care trebuie adăugată si incendierea voluntara a interiorului capelei.
In tot acest timp dimensiunile curții capelei se micșorează , partea de est a gardului de împrejmuire original este îndepărtată făcându-și apariția morminte ale altor aparținători la câțiva centimetri de zidul estic al capelei. Accesul in incinta de modifica prind micșorarea piațetei centrale a cimitirului. Toate cele descrise conduc la o degradare la limita ireparabilului.
După 2010 se observa urmele unei intervenții minimale la astuparea crăpăturilor din acoperișul turnului cupolei, mai ales la baza acesteia. Zidul de cărămidă dezgolit de mortare a fost acoperit cu unele sintetice , dar aceasta nu au stopat degradările ci au indus o salinitate excesiva prin calitatea incompatibila a materialele si tehnicilor folosite acum o suta de ani .
Neclasarea acestei capele a marelui filantrop brăilean ca monument istoric a privat aceasta bijuterie a arhitecturii funerare de protecția conferita de statutul oficial de “monument istoric” (cu cod LMI).
Nevoia unei intervenții urgente de restaurare apare in 2020 fiind asumata si finanțată de Primăria Brăilei prin Administrația Cimitirelor si a Fondului Locativ ( SUPAFLC ).
Proiectul de restaurare a fațadelor si a feroneriei începe in 2021 .
Cercetarea si investigarea stării de conservare a mortarelor decorative si a decorurilor este dublata de o expertiza a staticii monumentului si de oferirea unor soluții testate privind tratamentul biocid , a celui de desalinizare si prioritar al celui consolidant si hidrofobizant al suprafețelor degradate ale mortarelor decorative si stucco-urilor folosite la realizarea aplicelor si elementelor de decor . Au fost documentate tehnicile de restaurare a lacunelor decorurilor din similipiatra si stucco si replicarea elementelor ce lipsesc : cruci de colt, pinacluri, ancadramente ferestre, console , medalioane, brâu de cruci cu aripi , aplice cu îngeri , brâie cornișe, etc.
Idem , au fost testate tehnici de conservarea curativa si protectiva a feroneriei originale si elaborate metodele de replicarea elementelor vandalizate prin sugerarea unui design in paleta ornamentala a decorurilor si simbolisticii existente.
Colectivul ce a investigat starea de conservare si întocmit proiectul de restaurare a fațadelor si feroneriei Capelei lui Dumitru Ionescu a avut următoarea componenta :

1. Studiu istoric si de istoria artei, documentat si întocmit de (BA architecture, MArch ) Pandrea Mihail , documentarist : Pandrea Petru-Ioan ( BA Hons , MA Archive& Preservation), Pandrea Dumitrel, restaurator.
2. Memoriu asupra stării de conservare , cercetare , documentare si redactare realizata de : Conf.univ dr. Kolozsi Tibor, restaurator piatra si metal , Pandrea Dumitrel , diplomat in reabilitarea monumentelor istorice, expert restaurator.
Colaboratori : dr ing Roxana Radvan ( CS I , INOE 2000, IFA Măgurele ) , expert MCC, investigator. Elena Pandrea ( conservator Muzeul Brăilei ),
Execuție relevee : BA architecture, MArch Mihail Pandrea.
3. Investigațiile si analizele calitative prin metode fizice asupra materialelor litice si de acoperite ai fost efectuate dr. ing. fizician Luminița Ghervase, in laboratoarele INOE 2000- CERTO sub conducerea dr.ing Roxana Rădvan, CS I, expert MCC.
4. Hârțile Degradărilor executate de (BA architecture, MArch ) Pandrea Mihail si restaurator Pandrea Dumitrel.
5. Expertiza tehnica întocmită de ing. Simionescu Ionel, expert MLPAT.


Ținând cont de puternicele degradări a stratului superficial al mortarelor fațadelor , după aplicarea tratamentele de conservare curativa si protectiva a fost recomandata o integrare cromatica a elementelor replicate si a suprafețelor restaurate care sa conțină in diluție consolidanți precum acidul silicic dublat de adăugarea unui hidrofobizant pe baza de acril.
Lucrările de restaurare a fațadelor si feroneriei capelei si a împrejmuirii încep in august 2021 si sunt finalizate in august 2022.

Operațiunile de lavare a depunerilor si tratamentul biocid a suprafețelor infestate pe arii largi cu mușchi, alge si licheni au fost urmate de proceduri ample de extracție a sărurilor a căror eflorescente erau vizibile pe toți pereții turnului cupolei. După îndepărtarea mortarelor din intervențiile anterioare efectuate in mod defectuos, reabilitarea cornișei si a planșeului acoperișului a urmat etanșeizarea intersecției in plan orizontal a acestuia cu baza cupolei. Ulterior s-au aplicat cinci succesiuni de cataplasme in film continuu de attapulgita, in serii de trei zile cu umectări zilnice . Rezultatul a fost spectaculos , reușindu-se extracția sărurilor solubile din masa ceramica si a mortarelor de legătura a zidurilor.
Elementele decorative si sculpturale originale au fost reîntregite si luate sticluri si mold inclusiv de pe aplice si decorurile in benzi. Acestea au fost replicate in similipiatră având ca liant ciment alb portland si var pasta , agregat fiind sortul de piatra/gris de 2-4 mm. La pinacluri, cruci de colt si brâul de cruci cu aripi s-a folosit si armatura de zinc. La aplice , materialul folosit la turnare a fost un stucco pe baza de ciment alb portland, nisip de râu si praf de piatra.
La finalul restaurării elementelor de decor originale si a punerii in opera fațadelor a elementelor replicate a urmat un tratament consolidant cu hidroxid de calciu urmat de acid silicic (având denumirea comerciala de Imperstone). Integrarea cromatica finala a fost necesara si dorita de beneficiar. S-au aplicat doua tuse de acrysil similare cu cromatica inițială evidențiindu-se astfel decorurile de restul zidurilor.
Feroneriei originale i s-a aplicat un tratament curativ in special mecanic apoi a fost taninată cu o suspensie alcoolica de tanin vegetal si vopsita cu grund acrilic negru cu un ușor conținut de fosfați. Denumirea comerciala a produsului este Hammeritte. Replicarea porții de acces in incinta curții capelei, ușile criptei si rama, împreună cu ușa de acces in capela au fost replicate ținându-se cont de designul elementelor decorative originale.

Crucea de pe cupola a fost conceputa in similitudine cu crucea din similipiatra de pe frontonul intrării. Acesteia, ca tratament protectiv final i s-au aplicat trei straturi de Incralac.


Lucrările efectuate au implicat munca si priceperea următoarelor firme si colaboratori :
1. Echipa SC Pandrea Restaurare Piatra si metal SRL : arhitect Pandrea Mihail , conservator Elena Pandrea , restaurator Petru-Ioan Pandrea si restaurator Dumitrel Pandrea.
2. Multiplicare componente artistice si de decor din stucco si similipiatra : I.I. MANEA COSTEL, Județ: Galați. Oraș: Tecuci. Adresa: Str. Dacia nr. 60A. Telefon: 0769901102. Email: costelmanea93@yahoo.com. costelmanea71@gmail.com .RO 26770984, F17/478/2010. Lucrari coordonate de domnul stucaturist Manea Costel.
3. Debitare , montaj , nituire si sudura elemente de feronerie : Portița acces in curtea capelei, ușa capela, cruce cupola, capace si rame cripta. S.C. BISTEMCONF SRL, CIF RO 33876342, J9/601/2014, cu sediul in Municipiul Brăila , Str ANCOREI , Nr. 17, Județul Brăila , e-mail: paladimihai@yahoo.com, telefon : 0723 682924. Lucrări coordonate de domnul inginer Paladi Mihai.
4. Lucrări de reparații zidărie cărămidă , aplicare tencuieli si mortare clasice si decorative fațade , turn cupola si cupola. PFA PARASCHIV VIOREL-COSTEL, CIF 44771120., cu sediul in Municipiul Brăila , Str Alexandru Lăpușneanu , Nr. 39, Județul Brăila . Contact : e-mail: viorelparaschiv@hotmail.com, telefon : 0740 953 199. Meșter zidărie, zugrav decorator domnul Viorel Paraschiv.
5. Schelă & Logistics. Domnul inginer Pompiliu Dewald prin SC ISOCORR SRL Adresa : Str. Castanului nr.14 Brăila, Romani Contact : Tel./Fax: +40 239 623 613 . Mobile: +40 748 378 141

Menționăm implicarea totala din partea beneficiarului , respectiv Primăria Municipiului Brăila si SUPAFLC, in finanțarea, realizarea si finalizarea acestei restaurării a trei distinse persoane : doamna Doinita Ciocan , doamna Emilena Huiu si domnul Eugen Turcu.