Casa cu șemineu

Autor(i):
Rozina Dragomir
Biroul:
Rozina Dragomir Arhitectura
Colaboratori:
Atelier Vast, Atelier Moldoveanu, Luce Domotica, Seminee Stefanescu
Localizare:
România, jud. Ilfov, Tunari

Comentariul autorului:

Casa cu șemineu, Tunari, Ilfov

Locuința, un proiect rezidențial sustenabil realizat la standard de casă pasivă, integrează cu succes principiile bioclimatice necesare pentru a atinge o înaltă performanță energetică și un stil de viață confortabil, in armonie cu natura și mediul înconjurător.

În acest context arhitectura interioară a casei reflectă principiile biroului de arhitectură și dorința beneficiarilor de a folosi materiale naturale, prelucrate de meșteri locali, folosind atât tehnici tradiționale cât și tehnologii moderne pentru a creea spații luminoase, aerisite și calde, ritm și armonie. Spațiul interior se completează cu cel exterior, terasa fiind un element ce creeaza o legatură între viața interioară și gradină.

Inima casei este șemineul, având un focar închis cu sticlă pe trei laturi, gândit și executat în conformitate cu principiile unei case pasive. Acesta este realizat din metal, un material care captează și reflectă subtil lumina naturală. Sistemul de dispunere al polițelor orizontale conectează vizual grădina din fața cu cea din spate și creeaza o conexiune între zona de luat masa, aflată la o cotă inferioară, și zona de zi. În contrast cu zona de living și bucătaria, un spațiu deschis si luminos, zona de luat masa este un spațiu intim.
Panourile din lemn masiv, prin tehnica de montaj suprapus, creeaza ritm și unitate.
Mobilierul se rezumă la piese esențiale realizate din materiale naturale : piatră, metal, lemn și sticlă, în mare parte fiind piese unicat, realizate de meșteri români și italieni.

La etaj, zona de dormit este compusă din dormitorul matrimonial cu un dressing generos și baia deschisă către acesta, cele două spații fiind separate de un paravan realizat din lemn care filtrează lumina și oferă intimitate, un dormitor pentru oaspeți și o baie.
În dormitorul matrimonial placajul de lemn al peretelui devine paravan apoi se întoarce și formează o închidere pentru coșul șemineului și un dulap mascat.
Mobilierul din băi este reprezentat de piese unicat, realizate pentru fiecare baie în parte. În baia matrimonială lavoarul dublu este placat cu ceramica folosită pentru pereți și pardoseală, astfel se creeaza o imagine unitară.

În interior, lumina naturală pătrunde prin spații vitrate de mari dimensiuni ce permit admirarea peisajului, aflat într-o continuă schimbare în funcție de anotimp. Iluminatul artificial este controlat pentru a genera o atmosferă de calm și liniște.
Casa se deschide către grădină, o extensie a casei, un element important gândit împreună cu interiorul. Terasa din lemn, acoperită de o pergolă bioclimatica și zona exterioară pentru gătit sunt elemente care generează continuitate între viața interioară și exterior.