McCann România

Autor(i):
arh. Corvin Cristian
arh. Adrian Oancea
arh. Alia Al-Jabbari
arh. Ana Mălăianu
arh. Șerban Roșca
arh. Petru Lăluț
arh. Vlad Hani
Biroul:
Corvin Cristian Studio
Colaboratori:
Compartimentări și confecții speciale / Linings and special manufacturing: Arcade Group
Finisaje și mobilier / Finish materials and furniture: Project1
Iluminat / Lighting: Greentek
Fotografie / Photography: Corvin Cristian
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Amplasat în București, în vecinătatea fostului monument istoric Hala Ford, o piesă importantă din patrimoniul arhitecturii industriale, spațiul de birouri McCann România iese în evidență printr-o combinație de "citate de design" preluate din moștenirea industrială și din epoca de aur a publicității. Inspirația proiectului este strâns legată de contextul înconjurător și de profilul companiei. Scopul principal a fost de a crea un spațiu care să comunice valorile companiei, dar care să amintească și de istoria locului.

Având în vedere apropierea de fosta fabrică, o mare parte din limbajul estetic își are originea în perioada industrială. Principalele elemente de design amintesc de acesta: pereții despărțitori sunt realizați din cărămizi recuperate, tâmplăriile metalice ale compartimentărilor de sticlă repetă ritmul și proporțiile ferestrelor fabricii, iar majoritatea materialelor utilizate au fost păstrate în starea lor brută, fără a mai fi prelucrate. În același spirit al sincerității industriale, plafonul este aparent și instalațiile sunt vizibile, iar zone din cei 1000 mp de pardoseală sunt lăsate descoperite, fără finisaj de pardoseală, fiind vizibilă pardoseala tehnică zincată.

În contrast cu această direcție, inspirația din lumea publicității aduce mobilier de avangardă, zone generoase de lounge și materiale nobile. Covoare persane autentice acoperă pardoselile din spațiile de relaxare care au nevoie de o atmosferă primitoare și relaxată. Cele mai multe piese de mobilier din zonele de lounge și colaborative sunt piese clasice din anii '30 și '40, un omagiu adus clădirii de referință, dar și stilului prezent în agențiile de publicitate în apogeul gloriei lor. Aceste elemente vin în contradicție cu biroul corporatist tipic.

Distribuția funcțională a spațiilor reflectă o nouă modalitate de lucru, încurajează conectivitatea, socializarea și munca în echipă, combinând zone interactive de plan liber, birouri flexibile pentru cei care lucrează în principal de la distanță, zone de întâlnire, zone de lounge relaxante, cabine pentru întâlniri individuale și săli de ședințe de diferite dimensiuni, unele răspunzând nevoilor de confidențialitate, în timp ce altele sunt separate vizual doar de draperii din denim. Toate birourile permanente sunt reglabile pe înălțime. Spațiul este flexibil și dinamic, birourile din zona recepției fiind ușor de demontat pentru a elibera o zonă amplă la intrare dedicată evenimentelor interne periodice, expozițiilor și petrecerilor.