Apartament C

Autor(i):
Attila KIM Architects - Alexandru SZŰZ POP, Attila KIM, Adina MARIN
Colaboratori:
Structuri de rezistență: Marcela PRADA, Dănuț Varodi
Foto: Kinga TOMOS
Localizare:
România, jud. Bihor, Oradea

Comentariul autorului:

Locuința este situată la primul etaj al unei case din zona protejată a municipiului Oradea.
Imobilul a fost construit în prima parte a secolului XX, având elemente compoziționale și decorative specifice perioadei respective. Fațada principală a clădirii este aliniată la frontul străzii, pe latura vestică și estică este delimitată de două clădiri de locuințe alipite la calcan, iar pe latura nordică, spre spate beneficează de o deschidere spre curtea privată a casei.

Apartamentul are dublă orientare, spre frontul stradal și spre curtea privată a casei.
Locuința de 90 mp utili este formată din două camere de locuit, bucătărie cu cămară și debara, o baie cu două accese cu lavoar și duș, un grup sanitar înghesuit între hol și bucătărie, salon, holurile de distribuție și o terasă privată spre curtea din spate. Accesul în apartament se realizează, fie direct prin intermediul scării principale comune,fie prin terasa privată. Cele două camere de locuit sunt orientate spre stradă, cu trei goluri de fereastră orientate către sud și cu un decroș deasupra zonei de acces principal din parterul clădirii.
Baia și grupul sanitar au ferestre către o curte de lumină orientată spre vest.
Cele două spații de depozitare existente, cămara și debaraua au acces direct din bucătărie și sunt orientate către nord, fiecare având câte o fereastră de dimensiuni mici.
Bucătăria primește lumină naturală dinspre terasa privată a apartamentului, la fel și holul de distribuție și accesul.

În primele faze ale proiectării s-a acordat o atenție deosebită părții de arhitectură, prin regândirea funcțională, redefinirea circulațiilor, a relațiilor dintre spații și a relației cu exteriorul profitând de dubla orientare a apartamentului. Soluția adoptată propune o reorganizare funcțională ținând cont de cerințele contemporane de locuire, prin care bucătăria relocată devine un loc important al locuinței, prin unificarea holului de acces in apartament cu salonul și prin crearea unor legături directe cu terasa privată prin intermediul unor usi cu dubla deschidere din tâmplării noi realizate în stilul celor originale.
În locul bucătăriei existente, prin unificarea cu cele două spații de depozitare a fost realizat un dormitor nou cu acces separat din holul de acces. Pentru a imbunătăți calitatea iluminatul natural din încăpere, au fost unite cele două goluri de dimensiuni mici ale spatiilor de depozitare. Tâmplăria nouă este din lemn și este o replică a ferestrei existente de la camera dispre stradă.
Camera dinspre stradă devine dormitor din care se va separa un spațiu ca o extindere realizată din mobilier proiectat și realizat pe comandă, care să permită crearea unei zone de dressing iluminată natural din care se face accesul către o baie privată.
Baia de serviciu va fi cu acces din hol și va fi extinsă cu suprafața holului existent, astfel va primi și o zonă de duș.
Tâmplăriile noi sunt din lemn și au fost realizate în stilul celor originale. Iar tamplăriile existente au fost restaurate pentru a păstra cât mai mult din caracterul locuinței.