Afară

Autor(i):
Olimpia Onci, Alexandra Sabo, Cristian Draghici, Sandra Barabaș, Bianco Matuș, Mihai Pantea, Alin Vlaic, Balint Csukas, Cristina Paralescu, Lavinia Maier, Cosmin Sandu Bloju, Paul Buchert.
Biroul:
Vitamin Architects
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara
Parametri:
RH: -

Comentariul autorului:

În perioada 23 septembrie – 23 octombrie 2022, s-a desfășurat Beta – bienala timișoreană de arhitectură, sub tema generală Orașul – un bun comun. Expoziția principală Another Breach in the Wall și-a extins graniţele dincolo de zidurile unui spaţiu de galerie, invadând oraşul care o găzduieşte pentru a-şi anima spaţiile şi cetăţenii care le locuiesc.
Principala trăsătură a expoziţiei a fost o rută urbană cu o lungime de 23 de kilometri care face legătura, într-o buclă închisă, între unsprezece cartiere din Timişoara. De-a lungul acestei rute, care a fost supranumită Traseul expoziţiei, au fost propuse peste o sută douăzeci de lucrări: în spaţiile din aer liber – pe străzi, în pieţe şi în parcuri din Timişoara, precum şi în interiorul Casei cu Maimuţe (Palatul Ștefania) – spaţiul interior de expunere.

În cadrul Traseului, nouăsprezece noduri găzduiesc un proiect special al bienalei, intitulat Un arhipelag de micronaţiuni, acesta cuprinde instalaţii spaţiale narate sub forma unor „micronaţiuni”: state fictive ale căror poveşti sunt menite să vizualizeze, să spaţializeze şi să dezbată câteva dintre urgenţele care caracterizează oraşul contemporan. Una dintre aceste micronațiuni este și Afară, imaginată de Vitamin Architects.

Intervenția a fost localizată pe o suprafață definită precis și utilizată ca spațiu rezidual pentru depozitare temporară deșeuri, respectiv parcare temporară vehicule. Intervenția a presupus combinarea unor elemente naturale și urbane (pământ, vegetație, tocătură, vopsea pentru marcaje), astfel încât să ofere un impact imediat asupra spațiului și localnicilor din zonă.

Micronațiunea are rolul de a sensibiliza asupra unui spațiu, de a genera curiozitate și reflecție asupra spațiului comun. Aceasta nu este o soluție la probleme, nu poate înlocui un proiect sau un proces. Dar poate acționa într-un teritoriu restrâns, poate crea o sensibilitate sporită față de proprietatea publică și responsabilitatea față de aceasta. Intervenția nu poate fi moralizatoare sau formulată cu un deget ridicat. Ea poate doar să genereze un proces de dialog și de înțelegere a relației public-privat, la nivelul fiecărui trecător și astfel să redescopere ceea ce în copilărie numeam „Afară” pentru fiecare.

Intervenția încurajează interacțiunea individuală cu locul pe termen mediu și livrează o experiență unică pentru strada Leului pe perioada existenței sale. Pe termen mediu, permite o interacțiune constantă a trecătorilor, iar pe termen lung recuperează locul pentru cei care vor să fie împreună „Afară”.

Scopul final este crearea de sferă publică urbană ca loc, pe un domeniu public anonim și neasumat. Cei care intră în această sferă publică pot deveni temporar membrii unei micronațiuni permanent în transformare și fără apartenență formală.

Formalitățile de trecere a acestei frontiere invizibile se rezumă la comportamentul pe care îl are fiecare atunci când se apropie de o zonă de interes, începe un dialog, se vede într-o oglindă sau rămâne prins câteva clipe în limitele temporare ale unui spațiu demarcat aproape invizibil.

Astăzi, micronațiunea a fost adoptată de localnici, aceasta este îngrijită de aceștia, utilizată ca un spațiu urban primitor, nu mai este un loc pentru depozitat deșeuri, acest lucru fiind chiar “amendat” de locuitorii din zonă.