CULTURĂ ȘI SPAȚIUL PUBLIC ÎN CARTIER

Autor(i):
Dinu Ionela-Laura
Îndrumători:
Ștefan Ghenciulescu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cartierul Giulești se află în partea de nord-vest a Municipiului București și reprezintă una dintre zonele slab urbanizate și marginalizate ale orașului. Statisticile demonstrează că un număr semnificativ al celor care locuiesc în acest cartier se confruntă cu numeroase probleme sociale, dintre care
analfabetismul, sărăcia extremă și abandonul școlar.

Întrucât cartierul Giulești se confruntă cu o criză de spații culturale, spații publice și comunitare, dar și de spații verzi, proiectul urmărește reabilitarea unui sit care în trecut a servit ca centru cultural de cartier (parcul și cinematograful Giulești). Scopul principal al proiectului de diplomă este să îmbunătățească condițiile de trai prin facilitarea accesului la spații culturale, comunitare și de loisir.

Astfel, în urma studiului realizat in cadrul lucrarii de disertatie am concuzionat că abordarea bibliotecilor ca centre comunitare poate fi eficientă în reducerea unor probleme similare celor din cartierul Giulești. Biblioteca centrată pe comunitate sprijină învățarea și susține dezvoltarea mediilor defavorizate prin facilitarea accesului liber și gratuit la cunoaștere și cultură, oferă spații ce încurajează incluziunea și coeziunea, reprezintă un spațiu sigur și ajută la crearea relațiilor în cadrul comunității. Aflate în medii care sunt în continuă schimbare și care se confruntă cu numeroase provocări, bibliotecile încep să devină instituții orientate mai mult spre oameni și pe nevoile acestora, comparativ cu formulele mai vechi de organizare și funcționare. Bibliotecile devin, astfel, centre culturale, spații conforme cu viziunea lui Andrew Carnegie:
• locuri care oferă oamenilor șanse;
• locuri care îmbunătățesc comunitățile în care se află;
• locuri care răspund la nevoile localnicilor, oferindu-le posibilitatea de a trăi în condiții (mai) bune, descoperind lucruri și lumi noi, pentru a putea aspira la mai mult.

Reabilitarea cinematografului Giulești (prin reciclarea clădirii abandonate), extinderea lui cu o bibliotecă și diverse alte funcțiuni publice vor transforma actualul spațiu abandonat, considerat de comunitate ca fiind periculos, într-un loc în care dezvoltarea educațională și culturală a locuitorilor poate să înceapă de la premise mai bune.