-1-Restaurare și consolidare Catedrala Veche Romano - catolică ,,Adormirea Maicii Domnului" B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, Iași

Autor(i):
- Dr. arh. Sasu Ioan.
Biroul:
SC PROGANEX 2005 SRL IASI
Colaboratori:
- Colaboratori - Arh. stg. Asandei Corina, Arh. stg. Irimia (Miron) Nicoleta.
Localizare:
România, jud. Iași, Iasi
Parametri:
RH: Su+P+3Ep. / Sd: 1167 m2 / Su: 624 m2 / POT: 26 / CUT: 0.70 / Cost: 15006 €/m2

Comentariul autorului:

- Amplasamentul - se găsește în zona istorică a municipiului Iași, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, inclus în Zona protejată a Centrului istoric și Curții Domnești- Iași.
- Subsolul util - iluminat și ventilat natural. Pardoseală din marmură, zidărie existentă din piatră rostuită, finisaj culoarea alb la tavan, iluminat special pentru exponate. Muzeu al Episcopiei Romano - catolice de Iași, cu exponate restaurate ale cercetarilor arheologice. Ascensor persoane cu 3 stații. Două spații de rugăciune și 12 nișe iluminate, având casete cu osemintele Episcopilor și Preoților, plasate în abside la Nord și Sud. Altar de rugăciune cu Sf. Masă și 4 cripte pentru Episcopi, la Nord și Sud. Iluminat pentru exponatele prezentate în Muzeu. Icoana ,,Fericitului Anton Durcovici” la Est, Sacristie având legătură cu Subsolul și Parterul. In Pronaos este expus mobilier vechi și restaurat. Mobilier din stejar în concordanță cu stilul și funcțiunile Catedralei.
- Parter- Ridicare cotă pardoseală Parter cu 20 cm, pentru corectare cote trotuar, la Vest și la Est. Restaurarea picturii murale și pe pînză cu 14 tablouri. Uși speciale R.F. cu detalii din lemn de stejar aplicat. Detalii speciale la Sf. Masă și Amvon, pardoseli. Mobilier din stejar în concordanță cu stilul și funcțiunile Catedralei. Vitralii la cele 12 ferestre de la Parter. Refacerea cu marmura originală a Altarului de rugăciune din Sf.Altar și a Altarelor laterale Nord și Sud.
- Pardoseală din marmură în toate încăperile. Ușa de acces la Sacristie reamplasată pe axul longitudinal conform releveu, după decopertarea tencuielilor și Avizului nou obținut.
- Tencuieli speciale și finisaje la fațade, în concordanță cu statutul monumentului. Șarpanta din lemn cu astereală și învelitoare din tablă din cupru. Soclu refăcut din piatră fasonată, pe tot conturul.
Etaj -1- Refacerea accesului la Cor și înălțarea parapetului de protecție. Dotări noi pentru transmisii de televiziune și radio.
In zona Catedralei au fost executate lucrări de :Refacere și consolidare zid de incintă, cu piatra existentă și iluminat architectural. Sistematizare verticală în zona adiacentă Catedralei în concordanță cu întreaga incintă. Osuar și reamplasare Statuia ,,Fericitului Anton Durcovici’’.
- Integrarea proiectului în context -Amplasamentul se găsește în zona istorică a municipiului Iași, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, ce este inclus în Zona protejată a Centrului istoric și Curții Domnesti - Iași, conform L.M.I. 2015, Jud. Iași.
- Indicatori-Ac.C5 Catedrala veche- S.u+P.+3Ep = 422 mp Adc.= 1.167 mp -S. teren 2022 = 17.570 mp.
-Ac.C1÷C4,C6 ÷ C8 = Alte construcții = 4.118 mp Adc.= 11.125 mp -P.O.T. = 25,839 % -C.U.T.= 0,700
-TotalAc.= 4.540 mp -TotalAdc.= 12.292 mp
- Cost mediu C5 = 03.2016 = 2.526 E/mpAdc.(fara T.V.A.), inclusiv restaurare pictură.