Încă o breșă în zid

Autor(i):
Davide Tommaso Ferrando, Daniel Tudor Munteanu
Colaboratori:
Editor: Bettina Siegele

Contributor: Giovanni Comoglio

Design Grafic:
Ștefan Lucuț

Contribuţii asupra textelor:
A-Works (Cristian Ștefănescu); Abrupt Arhitectura; Ben Allen, James Bae, Ricardo Gomes, Shannon Harvey, Adam Michaels; Brandlhuber+ Olaf Grawert, Christopher Roth; Cristian Bădescu, Zenaida Elena Florea, Alexandru Ciobotă, Gabriel Boldiș, Laura Borotea, Olimpia Onci, Bogdan Isopescu; De Facto; Diana Marincu (Art Encounters); FAUT - Facultatea de Arhitectură și Urbanism; F O R; Grillo Vasiu; Marco Scotini; Matilde Cassani, Ignacio G. Galán, Iván L. Munuera, Joel Sanders; Stardust architects; studioBASAR; Theo Deutinger; Viceversa; Vitamin Architects; Zeppelin, Studio Peisaj, Local Design Circle.

Echipa Beta:
Alexandra Trofin, Anamaria Goie, Anca Teslevici, Cristina Băldău, Cristina Coste, Dariana Pau, Denisa Görbe, Ema Cristescu, Loredana Nedelcu

Traduceri:
Alexandra Purnichescu

Tipărit de:
Azero

Organizat de OAR Timiș
Finanţat de AFCN, Administraţia Fondului Cultural Naţional
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Cartea “Another Breach in the Wall”, a fost publicată cu ocazia celei de a patra ediții Beta – bienala timișoreană de arhitectură, sub tema Orașul, un bun comun, desfășurată în perioada 23 septembrie - 23 octombrie 2022.

Cartea reprezintă un instrument de diseminare a cunoștințelor cu și despre “Orașul, un bun comun”. Ea însumează întreaga cercetare realizată de curatorii expoziției și autorii cărții, Davide Tommaso Ferrando și Daniel Tudor Munteanu împreună cu Bettina Siegele, asistent curator și editor al cărții, în vederea aprofundării temei și căutării de conținut pentru expoziția cu același titlu.

Expoziţia și cartea Another Breach in the Wall [Încă o breșă în zid] sunt dedicate deschiderilor: proiecte și acţiuni care sunt capabile să genereze spaţii urbane excepționale, contestând legile, regulile și codurile conform cărora orașele sunt create și locuite. Aceste intervenții nu urmează legi, reguli sau coduri în mod automat, ci mai degrabă le negociază, le interpretează, le vizualizează, le explorează zonele ambigue, le eludează sau le radicalizează. Dacă legile, regulile și codurile sunt zidurile invizibile care ne organizează viața de zi cu zi, Another Breach in the Wall tratează ca subiect principal mecanismele prin care se deschid breșe în aceste ziduri, dezvăluind noi și neașteptate căi de comportament.

Ca atare, Another Breach in the Wall prezintă strategii creatoare de breșe care sunt realizate nu doar de arhitecţi și urbaniști, ci și de designeri, artiști, activiști, excentrici și de toți cei capabili să adopte o abordare creativă și critică a orașului, transformând modul în care este locuit și creat.

Another Breach in the Wall urmărește încurajarea publicului să conștientizeze, să se îndoiască și să extindă granițele puterii lor politice, oferind instrumente prin care să-și transforme mediul în moduri inedite, și să susţină dreptul tuturor la oraș.

Cartea a reprezentat principalul instrument de mediere a conținutului expoziției, ea a însoțit vizitatorii în parcurgerea expoziției “Another Breach in the Wall”, a completat și facilitat înțelegerea acesteia prin conturarea unei imagini de ansamblu asupra conținutului. Ea urmărește structura expoziției fiind alcătuită din două piese: “Casa cu maimuțe” care cuprinde proiectele expoziției interioare și “Traseu” care prezintă toate proiectele răspândite prin oraș de-a lungul a 23 km.