Ghid de bune practici. Baile Govora

Autor(i):
Autori:
Radu Tîrcă, Ștefania Hîrleață, Irina Leca
Biroul:
studiogovora
Colaboratori:
Coordonatori : Irina Leca, Eugen Panescu
Prefață:
Ilinca Păun-Constantinescu
Postfață:
Ionela Dinescu
Editor:
Cristina Chira
Design:
Daniel & Andrew Design Studio
Desene:
Radu Tîrcă, Ștefania Hîrleață Studenți arhitecți: Alexandru Ciprian Ene, Valentina Popa, Ariana Popescu
Credit foto:
Studiogovora, Cristian Bădescu, Andrei Mărgulescu,
Roxana Mazilu, Marius Vasile
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Ghidul face parte dintr-un proces mai larg de cercetare a istoriei și morfologiei urbane, de înțelegere a mecanismului de formare urbană, de cartare și analiză cu orientare dublă - a fondului construit existent și a potențialului său. Studiul întreprins de Studiogovora nu este doar despre inventariere, ci și despre identificarea oportunităților prin care spațiul urban și-ar putea redobândi vitalitatea și atractivitatea în ceea ce privește atât vizitatorii, cât și rezidenții. Ghidul reprezintă un instrument valoros într-o etapă intermediară a schimbării de direcție de la cercetare la intervenție, propunând elemente de strategie pentru oraș.

Pornind de la o analiză amănunţită a caracteristicilor clădirilor tipice pentru zonă, a ansamblului istoric balnear şi a spaţiului public, ghidul descrie fiecare tip de element arhitectural care intră în alcătuirea unei construcții: fațade, tâmplării, ornamente, balcoane și terase, învelitori etc. extinzându-se până la amenajarea curții și relația cu peisajul. Ghidul trasează un set de reguli de intervenție, care să pună accent în primul rând pe valorile și identitatea pe care stațiunea le are deja, prin patrimoniul său. Astfel, ghidul identifică și promovează elemente valoroase existente și le pune în contextul local și regional - sugerează atât soluții de remediere și reparare a elementelor constructive existente, cât și variante de materiale și intervenții contemporane în acord cu specificul arhitectural existent. În ghid, facem adesea referire la ceea ce este „specific” și ceea ce este „nespecific”. Am definit acești termeni nu în sensul de „tradițional”, ci mai degrabă ca sumă a valorilor regăsite pe parcursul acestei analize, ca aspecte esențiale pe baza cărora Govora și-a construit o identitate urbană. Studiul nu se rezumă strict la scara orașului, ci este un studiu comparativ în interiorul categoriei mai largi a stațiunilor balneare românești, deoarece, evident, toate stațiunile se raportează la o istorie comună și la o tradiție care provine din funcțiunea principală a termalismului.
Ghidurile de bune practici fac parte din categoria cea mai neglijată în practica administrativă și profesională din România, care acordă atenție doar documentelor din parcursul oficial cu caracter de normă sau lege, ignorând asumarea politică, civică și administrativă pentru politici locale. Ghidurile completează documentele oficiale de planificare, care rareori prezintă potențialul și soluții, nereușind să comunice valoarea culturală într-un mod accesibil celor care le utilizează și gestionează. De aceea, Ghidul a fost prezentat Primăriei, Consiliului Local Băile Govora și Direcției Județene pentru Cultură Vâlcea în diferite ocazii. Autoritățile și-au arătat recent interesul de a prelua Ghidul ca set de recomandări oficiale, care să fie sprijinite și monitorizate de o comisie locală de urbanism nou înființată.
Dincolo de a avea un îndrumar pentru întreținerea construcțiilor sau pentru proiecte mai ambițioase, considerăm importantă deschiderea discuțiilor în cadrul comunității despre moduri de intervenție care să țină cont de specificul orașului. Se pot naște din această dezbatere o multitudine de idei sau inițiative, iar conștientizarea valorii mediului construit va conduce în mod natural la respectul față de acesta prin lucrările întreprinse de fiecare proprietar.

Ghidul este disponibil gratuit pe site-ul Studiogovora.
Varianta tipărită a fost, de asemenea, prezentată public în cadrul a două evenimente la București - Casa Mincu și Râmnicu Vâlcea - Muzeul de arta Casa Simian.