Imobil de locuințe pe str. Paul Orleanu 6A

Autor(i):
arh. Radu Teacă, arh. Corina Nicola
Biroul:
ARTLINE SRL
Colaboratori:
Rezistenţă: CONCEPT STRUCTURE, ing. Cristian Năstase
Instalaţii: GENERAL INSTAL COMP, ing. Bogdan Popescu
Foto: Vlad Pătru
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: P+2E+3R+4R / Sd: 949 m2 / Su: 685 m2 / POT: 61 / CUT: 2.45

Comentariul autorului:

Imobilul de locuințe din str. Dr. Paul Orleanu este o construcție cu parterul liber destinat garării automobilelor si 4 etaje care adăpostesc apartamente (P+2E+3R+4R), cu o suprafață desfășurată de aproximativ 1000 mp. Amplasat pe o strada cu clădiri dispuse pe aliniament, imobilul păstrează regula, lipindu-se la calcanele construcțiilor vecine de pe limitele de proprietate. În ceea ce privește abordarea arhitecturală, s-a dorit o intervenție discretă, un modernism târziu adus în contemporaneitate în zona construită protejată 90 Bucur, relativ centrală, dar sufocată de trafic și construcții.
Problema principala a fost integrarea în sit, din încercarea de a face acordul fin cu existentul, în principiu alipirea de imobilul de la nr. 6, a cărui înălţime depăşeşte înălţimea maximă admisă pentru intervenţia în cauză. Unul dintre elementele care au participat la rezolvarea volumetrică s-a concretizat în amplasarea balustradei de la etajul 4 la nivelul nivelul cornișei vecine, ţinându-se astfel cont de integrarea firească într-un sit constituit din case mai vechi.
Propunerea vizează un volum în retrageri succesive pe cele 2 faţade stradale, condiţionate de certificatul de urbanism şi însorire, generând un volum destul de complicat, apelându-se astfel la o faţadă cu o textura omogenă, tocmai pentru a susţine mişcarea complexă de mase.
Imobilul este mai puţin transparent către frontul stradal, dar devine foarte vitrat spre curte, pentru ca apartamentele să beneficieze de cât mai multă lumină naturală. Tot parte din dinamica faţadelor sunt şi rulourile exterioare din aluminiu, vopsite alb, care, pe acest câmp omogen, prin poziţiile diferite pe care le vor avea, creează dinamism.
Imaginea unei volumetrii complexe este susţinută atât de culoarea alb, neutră, cât şi de omogenitatea suprafeţelor vitrate.
Ferestrele fixe și oscilobantate din zona de colț, permit vitrarea zonelor de zi spre spațiul verde rămas în urma flancării bulevardelor de blocurile P+9. Prin această abordare în cheie minimalistă, cu parter liber, am încercat să realizăm o locuință colectivă de dimensiuni reduse, cu 7 apartamente, care participă la întregirea frontului stradal, subordonată prin discreţie şi geometrie existentului.