ING Hubs

Autor(i):
Project: Ciprian Rasoiu, Tudor Vlasceanu
Colaboratori:
Schematic design: Romina Grillo, Liviu Vasiu, Matei Vlasceanu
Design Development+ Execution design: Szabolcs Egyed
Vizualizations: Tegmark
Lightdesign: Heblu
Landscape: Poteca Studio
Mozaic: Vlad Nanca
Photo: Ioana Marinescu, Laurian Ghinitoiu, Adrian Catu
Video: Carnation studio
Web: Tudor Prisacariu
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

CONCEPT
Sectiunea și fluiditatea intre niveluri caracterizeaza arhitectura interioară. O serie de deschideri in plansee și conexiuni precise creează o experiență fluidă pe parcursul tuturor celor 5 etaje ale clădirii. Vizitatorul este eliberat de monotonia înălțimii constante de nivel. Profitând de această porozitate în sus, o serie de spații se reunesc pentru a forma un organism distinct, unul care ocupă inima clădirii. Acest cluster servește ca o joncțiune în jurul căruia se învârt majoritatea activităților de birou. Familia de spații care formează acest organism interior contine spatii "curioase" menite să surprindă și să inspire utilizatorii. O scară centrala traveseaza în diagonală intreaga clădire.

RECEPŢIE
Zona de intrare este ascunsă departe de bulevardele învecinate și se află într-o piață mică, adăpostită. Recepția este primul spațiu pe care îl întâlnești când intri în clădire și acționează ca o legătură vizuală între intrarea publică și grădina. Spațiul de înălțime dublă este dominat de o piesă monumentală de artă mozaic creată de artistul Vlad Nancă. Alegerea mozaicului ca tehnică de reprezentare indică uniformitatea dorită între Artă și Arhitectură și adaugă un alt strat de profunzime și mesaj. Lucrarea se intitulează „Looking back to look forward” și a fost creată în 2020.

AUDITORIU
Auditoriul este un spațiu conceput pentru a găzdui evenimente mari. Poate găzdui până la 130 de persoane, fără a lua în calcul locurile aparținând micul cafe-bar din foaier. Pentru a atinge această capacitate, proiectarea a trebuit să elibereze de orice structuri de susținere care se aflau sub gradene prin construirea a două grinzi in zabrele supradimensionate, care se sprijină doar în 4 puncte.

SCARĂ
Scara străbate întreaga clădire în diagonală. Lată și asemănătoare unei tribune la baza sa, se îngustează treptat pe măsură ce urcă la etajele superioare și ajunge să-și servească doar scopul funcțional: conectarea diferitelor niveluri ale clădirii. Această scară mare poate fi văzută ca o coloana vertebrală a acestui spațiu de birouri; nu numai că oferă o modalitate ușoară de deplasare a oamenilor între niveluri, dar si crește probabilitatea unor întâlniri întâmplătoare. Oamenii care se alfa la parter isi pot saluta colegii de la etajul 5.

SĂLI DE ȘEDINȚA
Toate sălile de întâlnire fac parte un mare cluster, de la camere cu o singură persoană până la cele care pot găzdui 12 persoane. Fiecare dintre etajele superioare (de la 1 la 5) are acces la camere neconvenționale. Calitatea surprinzătoare a acestor spații – imperceptibila din exterior – este că au înălțimea dublă rezolvata spatial in diferite moduri in sectiune. Aceste zone unice de întâlnire se despart de mediul tradițional de birou; ele permit momente de refugiu în care cineva poate evada și se poate cufunda într-o atmosferă complet diferită - una în care creativitatea și productivitatea pot atinge noi culmi.

ZONELE DE MUNCĂ
Spațiul de birouri este împărțit în două zone distincte: grupul de săli de întâlnire și zona de lucru din jur. Acesta din urmă a fost conceput pentru a fi flexibil și ușor de reconfigurat pentru a se adapta schimbărilor tipice pentru o organizație agilă precum ING Hubs. Toate elementele de design, mesele de lucru personalizate și infrastructura de susținere au fost create folosind o abordare modulară – ajustările pot fi făcute rapid și ușor dacă devin necesare. La fel ca un cadru de laborator, materialele de finisare utilizate sustin acest demers.

DESTINDERE
Aceste zone de relaxare devin deosebit de importante la locul de muncă, deoarece oferă pauzele necesare din rutina zilnică și oferă rezidenților șansa de a se reseta și de a se reîncărca. Această tranziție între muncă și petrecere a timpului liber este fără întreruperi, fără bariere fizice între ele; în schimb, există o conexiune vizuală neîntreruptă care face ca tranziția să se simtă fără efort. Pentru a puncta această schimbare de atmosferă, anumite elemente de design au fost integrate pentru a evoca un cadru mai casual: covoare de pluș pentru confort sub picioare, aranjamente invitante cu piese de mobilier confortabile precum canapele sau fotolii – încurajând oamenii să se adune în conversație –, culori luminoase și plante. care adaugă vitalitate mediului. Cu aceste tranziții subtile, indivizii devine mai ușor să se relaxeze în timpul pauzelor, în timp ce se simt în continuare conectați cu spațiul lor de lucru.

ÎN AER LIBER
Spațiile exterioare ale spațiului de lucru sunt proiectate pentru a fi la fel de funcționale și plăcute din punct de vedere estetic ca și interiorul. Grădina perenă este concepută a fi un peisaj viu, în continuă schimbare, care va arăta și va fi experimentat diferit de-a lungul anotimpurilor.