Casă de oaspeți lângă pârâu

Autor(i):
Benedek István
Bölöni Botond
Biroul:
blipsz srl
Colaboratori:
structură: Milimetric (Sfântu Gheorghe) – Timár László
instalaţii: Future Home Solutions (Mădăraș) – Bálint Zsolt
constructor general: Tropy-com (Ciumani) – Miklós Csaba
fotografii: Zsigmond István
Localizare:
România, jud. Harghita, Zetea
Parametri:
RH: P+M / Sd: 100 m2 / Su: 70 m2 / POT: 12 / CUT: 0.20 / Cost: 1900 €/m2

Comentariul autorului:

Terenul pitoresc al beneficiarilor se află într-o așezare rurală montană, unde gospodăriile sunt răsfirate de-a lungul văilor, drumurilor și pe culmi domoale. Atuul locului îl reprezintă pârâul rece montan care străbate latura sudică a parcelei oferând un microclimat plăcut dublată de o vegetație înaltă bogată. Acest filtru verde oferă o intimitate naturală turiștilor, terenul aflându-se în apropierea drumului principal din vale, destul de circulat, care urcă spre stațiunea Harghita Mădăraș. Clienții aveau deja o căsuță de oaspeți clasică din lemn dotat cu un ciubăr specific zonei și doreau extinderea ofertei turistice cu mai multe unități tip ”tiny house” dispersate lângă pârâu și pe dealul aferent. Pe parcurs tema s-a modificat, modelul de clădire și-a amplificat gabaritul iar numărul unităților s-a redus la 2 din care deocamdată doar una s-a finalizat.

Planimetria casei în trei aripi a rezultat din nevoia de a oferi intimitate musafirilor în varianta cu 2-3 unități pe teren, astfel 3-4 fațade sunt aproape opace iar restul foarte transparente facând legătura cu natura și zona de loisir din exterior. Intrarea se face printr-o nișă joasă la intersecția volumelor, urmând ca la interior imaginea să se deschidă către spațiul amplu pe verticală și perspectivele exterioare prin vitraje. În zona centrală se află antreul, o mică chicinetă cu zonă de luat masa, o scară abruptă spre supantă iar la extremități sunt amplasate livingul deschis, înalt, un dormitor mic cu dulap înzidit și o ușă-fereastră amplă respectiv zona de baie cu grup sanitar. La supantă, deasupra bucătăriei s-a dispus o zonă de joacă / relaxare cu plase împletite de tip hamac și un dormitor spațios cu o cadă proprie tip insulă cu vederi panoramice spre arborii din jur.

Structura clădirii se compune din fundații continue din beton armat, suprastructură din cadre de lemn masiv, parțial șarpantă din lemn într-o apă cu unghiuri diferite și parțial acoperiș terasă cu strat vegetal extensiv. Materialele de finisaj au fost alese astfel încât să necesite doar întreținere minimală, astfel învelitoarea și fațadele mai expuse la intemperii s-au placat cu tablă zincată fălțuită, respectiv șipci din lemn așezate vertical, deck terase din wpc. La interior s-au folosit materiale obișnuite: pardoseli cu parchet triplustrat, pereți cu gipscarton și lambriu rășinoase la tavane. Încălzirea și răcirea clădirii se realizează cu 2 aparate de aer condiționat tip split, apa caldă menajeră se prepară cu un boiler electric, iar pe dealul sudic adiacent s-a construit un miniparc fotovoltaic pt. a compensa consumul electric. În living s-a amplasat și un șemineu mic metalic pt. zilele foarte reci dar și pentru atmosferă. Sistemele de instalații s-au ales ținând cont de utilizarea temporară și necesitatea de a încălzi rapid chiar și de la distanță aerul interior însă fără costuri prea mari.

Chiar dacă pe șantier pe parcurs au fost multe provocări, tensiuni, beneficiarii coordonând din străinătate echipele de construcții, în final au reușit să obțină o execuție de calitate, au acordat multă atenție realizării corecte a detaliilor, s-au implicat personal în amenajarea de interior.