Boomerang Offices

Autor(i):
arh. Sorin Rosu
designer Silvia Pintilie
arh. Ioana Balan
Biroul:
Perspective/ Inland Deco
Colaboratori:
Project Management: CBRE prin Gabriel Nita, senior project manager
Fit-out: COS Romania
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj

Comentariul autorului:

Boomerang Offices

Bumerangul este cuvântul cheie care sugerează și susține ideea revenirii, Arcul în timp care conține mesaje plasate în perioade diferite.

Intenția de a contura un concept coerent în 2021, a presupus adaptarea temei de proiectare la contextul perioadei respective, în care problemele de distanțare socială generate, pe de o parte de pandemie și, pe de altă parte, de migrațiile de populație, au devenit probleme globale, cu efect de domino in toate domeniile.
Spațiul de lucru, configurat de-a lungul timpului intr-o direcție predominant pragmatică, trebuie să aibă mai multe valențe și să contribuie la normalizarea și restabilirea relațiilor sociale și să fie un mediu în care tendințele actuale spre individualism și izolare să fie atenuate. Astfel, zona de office se vrea reinventată, in sensul în care, ani de zile, a fost o succesiune de posturi de lucru, meeting room-uri, birouri administrative si, eventual, o zona pentru ping pong... este nevoie de mai mult și altfel. Experimentul social este un aspect complex, analizat de specialiști din multe domenii iar noi, inventatorii de spatii, avem o contribuție importantă în acest demers. Ne propunem să experimentăm și să integrăm spații ca: Agora, Community Place, Innovation Room, Huddle Space, Play Area.

Configurația spațiilor a fost generată pe de o parte de amprenta atipica a cladirii și pe de altă parte de rațiuni funcționale în sensul eficientizării spațiului pentru a atinge obiectivele din tema de proiectare. Astfel, o ierarhizare a spațiilor este greu identificabilă la prima vedere, în sensul ca funcțiunile în cadrul cărora au loc activități comune și birourile închise, sunt intercalate cu birouri open space. Totuși, nu poate trece neobservată zona relativ centrală în care este amplasată Agora, spațiu în jurul căruia gravitează câteva spații comune: Cafeteria, Community Space, Meeting Room-uri, Play Area, etc.

Agora, în sensul ei extroverit, este piața centrală spre care se deschid celelalte funcțiuni, pe care le subordonează. Spațiile secundare sunt înglobate în clădiri cu fațade neutre fiind tratate cu placaj ceramic antracit. Placajul uniform, tern, este un suport pentru povești și mesaje în scopul reinventării, regăsirii si refacerii relațiilor umane (ex: bumerangul sugerând o aripa (comunitatea) care polarizează oamenii și îi eliberază de angoase / ananasul stilizat a cărui inflorescență sub formă de spic, inspiră bucuria regăsirii prietenilor / compozițiile de pe nodul central vor să stimuleze curiozitatea și inventivității, depășirea barierelor în care, uneori, suntem blocați (open minds), eliberarea minții și regăsirea unei stări de bine, etc.).
Însă Agora, în sensul ei introvertit, odată ce te-a absorbit, se transformă în cuib, acel spațiu in care te simți protejat și că nu ești singur.

Community Space se vrea un spațiu intim în care se nasc, sunt filtrate si împărtășite ideile. Abordarea stilistică pune în antiteză doua layere, materializate la nivelul placajelor a doi pereți opuși. Peretele placat cu corten, material brut, tern și semi-obscur prin aspect, inspiră perioada obscură, ușor întunecată sau confuză, prin care poate trece mintea în procesul de creație când se naște o idee. Spațiul in cadrul căruia sunt interacțiuni umane filtrează, îi adaugă plus de valoare și o impinge spre lumină, spre revelația susținuta de peretele alb, alcătuit din viewpoint-urile luminoase.

Innovation Room, Huddle Space, Play Area sunt spații unde au loc întalniri, dincolo de senzația de programare, obligativitate sau inerție, sunt spații care induc lejeritate minții iar rezultatul poate însemna mai mult decât o sarcină pragmatică si stresantă.