Sediu East Grain 3

Autor(i):
arh. Attila Molnár, arh. Dániel Vass
Biroul:
MVAA | Molnár & Vass Arhitecți Asociați
Colaboratori:
proiectant: arh. Eszter Szőke; executanți: Creativ Bau, Simoran Prest; fotograf: Andreea Ligia Bologa
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca

Comentariul autorului:

Activ în sectorul agroalimentar, East Grain este unul din principalii actori pe piața cerealelor și semințelor din România, compania activând atât pe segmentul de comercializare cât și pe logistică, depozitare și procesare a cerealelor. La scurt timp după terminarea biroului East Grain 2, am fost din nou căutați pentru a transforma un spațiu pentru ei, de această dată fiind vorba nu doar de un etaj, ci de interiorul unei clădiri de trei etaje.
Clădirea propusă de către beneficiar pentru a fi reamenajată este o construcție post-decembristă ce a servit întâi drept clădire de educație, fiind convertită mai apoi în scop de birouri și utilizată de o companie software.
Provocarea acestui proiect a constat din combinația mai multor factori contradictorii: pe de o parte beneficiarul își dorea un termen extrem de scurt de realizare, fiind presat de nevoia de a se putea muta repede în clădire; de asemenea, acesta dorea păstrarea a cât mai multor elemente existente, în special cele de instalații, pentru a nu suprasolicita bugetul; pe de altă parte, deși aveam de a face cu o clădire ce funcționa ca birouri, intervențiile efectuate asupra acesteia nu fuseseră tratate cu grijă iar situația existentă era una dificilă: instalații montate aparent, compartimentări de gips-carton haotice, profilaturi și decorațiuni interioare disonante, înălțimi interioare libere diferite de la nivel la nivel, etc.
Rolul nostru a fost deci de a găsi echilibrul: de a curăța spațiile de elementele neadecvate dar păstrând cât mai mult din existent, de a găsi soluții pentru a rezolva instalațiile în mod estetic dar fără a recurge la intervenții costisitoare, și în final și cel mai important, de a găsi un limbaj comun prin care puteam trata toate spațiile și nivelurile clădirii astfel încât ele să fie armonizate între ele, dar totuși să păstrăm suficientă varietate încât toate departamentele să își primească propria identitate.
Soluția propusă de noi a constat din mai multe elemente, de la obiecte de iluminat până la materialele folosite, central între ele fiind însă mobilierul special conceput pentru acest proiect.
Flexibilitatea numărului de utilizatori este în cazul oricărui birou un factor important, acest proiect nefiind o excepție. Pentru a putea acomoda un număr variabil de angajați, am propus un sistem inovator de cadre metalice care pot fi configurate în diverse combinații și dimensiuni: separatoare de spațiu, amplasate pe sau între birouri, cu sau fără dulapuri de depozitare documente; acestea pot fi echipate după nevoie cu ghivece, panouri fonoabsorbante, rafturi, lumini, polițe, etc. Acestea pot fi apoi reorganizate în mod simplu și eficient, rezultând un mare grad de libertate pentru beneficiar în a-și alege amenajarea potrivită numărului de angajați, făcând uz de elemente modulare. Astfel birourile pot fi alternate cu zone de ședere/relaxare, mici spații de lucru în comun, etc.
Aceste elemente au fost gândite totodată să răspundă și la o altă provocare reprezentată de configurația open-space a spațiilor: mai ales în cazul departamentelor unde discuțiile telefonice sunt parte integrantă din activitate (de ex. logistică), este nevoie mare de fonoizolație, pentru a putea asigura un spațiu de lucru confortabil. Prin configurarea separatoarelor, se pot prevede mai multe sau mai puține panouri fonoabsorbante, în combinație cu celelalte elemente, în funcție de necesitățile fiecărui departament.
Lumina joacă un rol major în asigurarea sănătății și bunei dispoziții a oamenilor la locul de muncă. Spațiile, dată fiind adâncimea lor mare și ferestrele amplasate pe o singură latură, nu au fost ideale din punctul acesta de vedere. Pentru a răspunde la această situație, iluminatul este asigurat de panouri LED de suprafață mare, rotunde, care asigură un nivel de luminozitate uniform pe suprafețele de lucru și evită crearea de zone supraexpuse sau întunecate.
Mai mult de atât, corpurile de iluminat alcătuiesc, împreună cu panouri fonoabsorbante rotunde de aceleași dimensiuni, o matrice menită nu doar să asigure iluminatul și confortul fonic, dar și armonizează percepția de înălțime a spațiilor: sistemul este montat la înălțime uniformă, la etajele cu înălțime liberă mare fiind suspendat, iar la cel cu înălțimea minimă este aplicat pe tavan.
Stabilirea paletei de culori a fost realizată în colaborare cu angajații East Grain. Aceștia au o medie de vârstă tânără, iar dorința lor a fost pentru o paletă de culori mai variată și mai deschisă, în ton cu primul lor sediu (realizat tot de echipa noastră, dar în anul 2016), astfel am ajuns la un cod de culori adaptat fiecărui departament (comercial, logistică, administrativ).
Spațiul de birouri fiind închiriat de către beneficiar, nu am avut libertatea de a aduce modificări permanente. Astfel, toate modificările de compartimentare s-au realizat complet reversibil, un exemplu în acest sens îl alcătuiesc ușile care au devenit inutile și s-au dorit închise. Soluția a fost de a înlocui foile de ușă cu panouri fixe transparente, care apoi le-am putut folosit pentru a recrea identitatea vizuală a companiei prin elemente grafice.