Casa cu 4 palmieri

Autor(i):
Tudor Vlăsceanu
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: 7,5m / Sd: 60 m2 / Su: 60 m2

Comentariul autorului:

Casa cu 4 palmieri

Arhitectura are puterea de a defini felul în care înțelegem și ne raportăm la mediul înconjurător. Forma construită generează o lume în sine și de fiecare dată instalează un nou sistem de referință, care ne permite să extragem, să dăm sens și să experimentăm fragmente din realitatea noastră.

Casa cu 4 palmieri se află în mijlocul grădinii COAR. Instalația propusă umple spațiul gol al grădinii cu un volum neobișnuit. De departe, obiectul întunecat masiv, în mare parte opac, aproape simetric, este autonom. Este un obiect ideal. Caracterul său este netulburat și misterios.

Din interior se dezvăluie o nouă dimensiune. Spațiul este definit de patru planuri care se sprijină unul pe celălalt în interior. Structura asistă acest echilibru fragil. Spațiul Interior este comprimat. Acest act de rezistență permite nașterea unui Spațiu, și implicit o nouă citire a realității.

Spațiul se deschide doar către cei patru palmieri și spre cer. Aceste fragmente vizibile de context sunt extrase și recompuse, informând în esență experiența spațiului interior. În timp ce din interior obiectul se explică pe el însuși, de aici, apare un nou Exterior abstract, imaginat.

O excepție deliberată și singurul element care rupe acest dispozitiv auto-referențial este semicercul care se deschide spre Nord. Această fereastră urmează un vocabular formal diferit, rezonând parcă cu o altă, mai îndepărtată sau nu neapărat cunoscută înțelegere a lumii.