Casa de vacanță „Străjer”

Autor(i):
arh. Sergiu Popa
arh. Larisa Georgiana Popa
arh. Alexandru Oltean
Biroul:
Art&Facts SRL
Colaboratori:
Mobina Housing
Atelier Epitet
Localizare:
România, jud. Suceava, Gura Haitii
Parametri:
RH: D+P / Sd: 99 m2 / Su: 79 m2 / POT: 1 / CUT: 0.01 / Cost: 800 €/m2

Comentariul autorului:

CONCEPTUL
Conceptul casei este generat de două trăsături esențiale ale temei: interpretarea formei tot mai recurente în zona de munte a construcțiilor tip „A” timber frame, cerință din partea beneficiarului. și exprimarea deschisă, transparent, exigență din partea amplasamentului de o calitate excepțională. Răspunzând acestor două nevoi, s-a conturat o construcție cu o exprimare purist, ce se dorește a fi caracterizată prin mister, intimitate, volume simple, o negociere continuă între spațiile interioare și exterioare prin terase și vitraje într- relație permanent cu natura.
STRUCTURA FUNCȚIONALĂ
În pofida volumului compact, construcție este organizată pe trei niveluri: demisol tehnic, parterul cu plan deschis structurat pe zone distinct și supanta cu două spații de dormit, unul închis și celălalt deschis în relație directă cu parterul.
STRUCTURA SPAȚIALĂ
Casa se dorește a fi un continuu joc misterios, surprinzând diverse perspective către trei direcții prin intermediul cotelor diferite ale planșeelor. Astfel holul de acces, baia cu o zonă de cadă îngropată, locul de gătit sunt separate de restul funcțiunilor prin amplasarea la o cotă superioară (+0,45), păstrând totodată idea planului deschis în care planșeul superior se transform în diverse locuri de stat.
Mobilierul auster se subordonează arhitecturii: scara devine spațiu tehnic și de depozitare pentru windfang, dar și bucătărie; masa de dimensiuni generoase poate fi repoziționată, multiplicându-se astfel numărul de locuri în funcție de numărul de utilizatori; diferența de nivel devine pat, banchetă, loc de citit sau de luat masa.
Peisajul exterior este intrerupt brusc de fațada accesului sobră, opacă, lipsită de goluri, oferind o surpriză vizitatorului, care odată ajuns în interior descoperă secvențial aceeași perspectivă de la o cotă superioară.
MATERIALE; TEXTURI; CULORI
Suprafețele exterioare sunt tratate în tonuri de gri: betonul apparent și țigla ceramic, cu accente colorate în nuanțele lemnului și ancadramentelor din cupru. Materialele natural vor îmbătrâni odată cu casa, fiind în continuă transformare de la anotimp la anotimp, de la an la an.
Spațiile interioare redau cu sinceritate structura de lemn a casei, lăsând grinzi aparente, placaje cu lambriu din lemn (unele colorate), tâmplărie interioară din lemn, accente de cupru și metal negru.