Japandi

Autor(i):
Ioana Daniela Dunca
Botond Ferenczy
Biroul:
Antegami Design, BotiBoti Design
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca

Comentariul autorului:

Apartament de 88 de metrii patrati in cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca. Apartamentul are un living cu bucătărie în plan open space, un dormitor master de 15 metrii pătrați, un dormitor mai mic de 13 metrii pătrați, doua bai de câte 4,5 metrii pătrați fiecare și un hol de 8 metrii pătrați. De asemenea, terasa are 12,5 metrii pătrați, o terasa destul de mare pentru un apartament cu trei camere. Înălțimea apartamentului este de 2,80 metrii, acest lucru face apartamentul sa para foarte aerisit și spațios. Apartamentul beneficiaza de o lumina naturala incredibila, motiv pentru care am optat si pentru nuante de lemn mai inchise. Pentru parchet am mers cu un chevron deschis la culoare pentru a menține senzația de spațiu aerisit, doar totuși de a ii oferii personalitate și direcție. Nu am folosit covoare sau mocheta nicăieri în apartament deoarece am ales sa ii facem parchetului o banda pe toată marginea lui, aceasta banda este delimitata cu o alta banda de cupru care în timp se va oxida și va fi albastruie. Toate culorile folosite in apartament sunt inspirate din natura si dau spatiului un sentiment de liniste.

Designul spatiului este inspirat din cultura japoneza. Bucataria imita materialele si formele folosite in zonele pentru meditatie. Hota neagra este din lemn ars in stil Yakisugi, o metoda de ardere care scoate in evidenta formele lemnului. Sticla care separa bucataria de living se aseamana materialului din care sunt facute separatoarele camerelor din designul japonez. Am optat pentru insula în bucătărie în locul unei mese obișnuite deoarece spațiul de lucru în bucătărie nu este foarte mare, așa ca insula se poate folosi atât pentru asta cât pentru mâncat, lucrat, socializat. De asemenea, insula ne-a oferit oportunitatea de a adauga spațiu de depozitare, mai ales având în vedere ca am ales sa nu facem dulapuri deasupra blatului de bucătărie. Aceasta decizie a fost luată pentru a nu aglomera spațiul, mai ales având în vedere culorile și materialele folosite.

Dulapul din spatele canapelei este facut din metal ars si imbinat dupa tehnica japoneza Chidori. Aceasta imbinare nu foloseste suruburi sau lipici, este data de forma in care este taiat metalul. Am folosit același nuc american ca la mobila de bucatarie pentru a oferii continuitate apartamentului. La fel am făcut și cu mobila de pe peretele din fata canapelei, pe care am și suspendat-o pentru a face mai ușoară curățenia și aspiratul. Perdelele folosite în bucătărie și în zona de living imita inul, încă un material folosit foarte mult în Japonia. Canapeaua nu este extensibil dar este foarte lata, ceea ce o face perfecta în cazul musafirilor. Aceasta a fost făcută la comanda împreună cu patul din dormitor pentru a avea același aspect și material.

Pentru mobilierul din holul de intrare am folosit oglinzi fumurii pentru a deschide spațiul și a reflecta lumina din living. Acest mobilier ascunde mașină de spălat și uscat haine, coșul de rufe cât și un loc pentru depozitat matura, aspirator, etc. Tot aici este și un dressing destul de mare, cu loc atât pentru geci și paltoane cât și pentru papuci.

In prima baie am ales gresia de 10 x 10 cm albă pentru ca este foarte Folosita în Japonia în bai, restaurante, cafenele. Mobila este făcută la comanda din lemn de stejar, diferit de cel din bucatarie dar totuși, repetând casetele folosite și pe mobilierul din bucatarie. În aceasta baie am optat pentru o cada încastrată în faianță, cu baterii negre pentru contrast. Culoarea vișinie a pereților a fost aleasa în speranță de a da băii putina personalitate și viață.

In a doua baie am mers pe elemente și culori foarte naturale. Gresia de pe jos imita piatra, în dus avem o faianță verde de culoarea frunzelor iar unii dintre pereți au fost finisați cu ciment. În aceasta baie am optat pentru un dus walk-in cu rigola faiantabila. Geamul de la dus are și el niște casete care imita ușile japoneze. Mobilierul din aceasta baie este tot din stejar, cu aceleași casete ca în bucătărie și prima baie.

In dormitor am ales sa placam peretele din spatele patului cu stejar tot în același stil ca mobilierul din restul casei. Dressingul din dormitor dește asemanator celui din hol, cu oglinda fumurie în spatele căreia avem un dressing încăpător cu multe sertare. Patul este din exact același material și în același stil ca și canapeaua din living. Deasupra patului am ales un corp de iluminat care sa imite luna, pentru o atmosfera liniștită. Biblioteca lipita de dressing a fost aleasa în așa fel încât sa lege holul cu dormitorul și sa nu lase un perete simplu sa fie tot ce se vede din living. Aceasta biblioteca poate fi folosita atât pentru cărți cât și pentru obiecte de arta, lumânări,etc.

Ultima camera, dormitorul mic, a fost folosita pentru un dressing walk în pe peretele din stânga și un birou pentru lucrul de acasă. Aceasta camera dispune de o lumina naturala superba ca în restul apartamentului.

Fiecare camera in parte are povestea ei, fiecare detaliu a fost gandit pentru a aduce Japonia mai aproape.