PESCADA porto

Autor(i):
arh. Anita-Ștefania Püsök, arh. Roxana Oprea-Mirea, arh. Bianca Luca, arh. Cristian Costache, arh. Domokos Attila, arh. Ianko Norbert
Biroul:
NKN Arhitectura SRL
Localizare:
România, jud. Timiș, TIMISOARA

Comentariul autorului:

Amenajarea restaurantului Pescada porto s-a desfășurat la parterul unei clădirii de birouri din ansamblul Iulius Mall Timișoara și își propune să aducă un rafinament luxos și o eleganță specifică iubitorilor de preparate din pește.
Proiectarea de arhitectură fost realizată de echipa Artkraft. Spațiul generos a fost compartimentat în două zone mari: o zonă de servire a clienților de 120 mp și o bucătărie organizată pe mai multe nivele pentru deservirea restaurantului și terasei aferente. Băile și-au găsit locul într-un volum prezent în open-space-ul destinat clienților.
Conceptul de amenajare interioară imaginata de NKN arhitectura își propune să creeze o atmosferă caldă și primitoare într-un spațiu vast, dar cu un potențial enorm. Astfel, se urmărește realizarea unei experiențe vizuale și tactile care să îmbine rafinamentul cu generozitatea spațiului disponibil. Atmosfera este definită de jocul creat de texturile tapetului cu scene pescărești, riflajele negre frezate la CNC și ceramica italiană în formă de solzi de pește. Corpuri de iluminat, cu forme asemenea creaturilor acvatice, împreună cu o instalație din frânghii și profile LED 360 de grade animează open-space-ul cu înălțime de aproape 6 m. Instalația sugerează subtil forma unei bărci, continuând povestea de pe tapet.
Între canapele au fost integrate ghivece cu măslini, iar deasupra lor, suspensii din sticlă fumurie cu filament auriu care subliniază contrastul între frumusețea naturală și designul industrial de excelență. Contrastul continuă și între nuanța stejarului pe pereți și tapițeria roz somon a canapelelor, dar și între partea luminoasă de jos și partea întunecată a zonei tehnice de sus a restaurantului.
Barul centrat în zona din spate pare ancorat în pardoseală, are o structură solidă din stejar și este decorat cu solzii ceramici de un alb cald. Deasupra sa, o plasă metalică cu sigla localului conturată cu iluminat LED creează o notă distinctă. În stânga și în dreapta barului este câte o ușă echipată cu hublouri rotunde care facilitează accesul rapid între bucătărie și zona de deservire a restaurantului.
Încorporarea băilor într-un volum distinct a necesitat o abordare îndrăzneață, transformându-l într-un element decorativ semnificativ în ansamblul spațiului. Volumul respectiv este perceput ca o parte esențială a designului. Suprafața sa exterioară este acoperită cu o faianță artizanală, reliefată cu o textură care aduce aminte de ventuzele caracatițelor. Acestea sunt puse în evidență de corpuri de iluminat liniare instalate pe volum, subliniate de vegetația în cascadă de deasupra. În interiorul băilor regăsim conceptul apei prin prezența unui tavan flexibil luminos. Lastrele mari cu subtile nuanțe minerale reprezintă fundalul perfect pentru obiectele sanitare din inox și pentru chiuvetele monobloc, realizate la comandă special pentru acest spațiu neobișnuit.
Terasa exterioară, integrând culorile clădirii de birouri, păstrează coerența, contribuind la întregul concept. Aceasta devine o continuare a povestirii interioare, aducând atmosfera restaurantului Pescada porto în întâmpinarea clienților.