Expoziția "Spațiul Proletar" -Muzeul Național al Țăranului Român

Autor(i):
Autor: Vladimir Paun Vrapciu
Curator : Petru Lucaci
Localizare:
România, Bucuresti

Comentariul autorului:

Prezentare expoziția “ Spațiul Proletar “

∙ Expoziția “ Spațiul Proletar “ ia naștere o dată cu primul performance art al expoziției “Spațiul “, expozitie ce a fost prezentata in premiera la Muzeul Județean Buzău în 2021. Expozitia s-a bucurat de o vernisare in câteva instituții culturale de prestigiu naționale și internaționale : Muzeul National al Taranului din Bucuresti , Galeria Saphira & Ventura din NYC. Expoziția Spatiul s-a bucurat si de 4 performance art la: Bucuresti, Roma, New York City si Venetia.
∙ Performance Art 1 de la Bucuresti - 2021 este momentul in care a început documentarea și cercetarea la nivel social in conexiune și prin intermediul obiectului de arta ce a fost adus in mijlocul clasei proletare și anume a muncitorilor din ramura industrială a construcțiilor civile. Documentarea și cercetarea acestei expoziții s-a derulat pe o perioada de 18 luni conform urmatorului grafic :
- etapa 1 a fost reanalizarea proiectului arhitectural cu tema arhitecturala locuința individuala;
- etapa a doua a fost construirea proiectului propus; pentru aceasta expozitie am fost nevoit sa proiectez si sa construiesc un imobil de tip locuința individuala.
In perioada cercetării si documentării am realizat peste câteva mii de fotografi si nenumărate discuții libere cu muncitorii care veneau in santier si incepeau sa întrebe ce reprezintă forma obiectului prezentat. In aceasta perioada și prin aceasta experiența am identificat diversele probleme ale clasei proletare post comuniste total diferite și puse in termenii unei libertăți bine meritate. Am înțeles nevoile și cerintele social culturale, in termenii socialismului in forma lui cruda, nerafinata a actualei clase proletare moderne. Nevoile lor și dezideratele lor, temerile lor fata de necesitatile familiei pentru ziua de maine, fata de locul de munca, fata de perspectivele viitoare și totodată bucuriile lor cum ar fi libertatea de care beneficiază astăzi, posibilitatea de a alege meseria, angajatorul și locul de munca in țara sau strainatate. O concluzie pe care eu am tras-o ca urmare a discuțiilor avute cu ei in aceasta perioada a fost ca veniturile salariale in Romania sunt foarte mici și ca dacă ar fi mărite de autorități prin lege la nivelul statelor Europene, ei nu ar mai fi nevoiți sa își părăsească familiile, mergând sa muncească in strainatate.
∙ Am fost extrem de bucuros sa constat ca muncitorii mai vechi in șantierul de construcții le prezintă celor noi veniți obiectul de arta precum un muzeograf care face un tur muzeal intr-un muzeu.
∙ In Spațiul Proletar regăsim o diversitate de meserii cu meșteșugurile lor împarte.
∙ Pentru aceasta expozitie, am ales sa cercetez și sa documentez una din cele mai grele și totodata frumoase meserii din ramurile industriei constructoare, cea a construcțiilor civile, ea fiind diferită de celelalte industrii; pentru lucrătorii din constructii, condițiile de lucru sunt foarte dure, programul de lucru este lung, vara lucrezi la temperaturi ridicate, iarna la temperaturi scăzute, intr-un mediu extrem de dur.
∙ Copiii de astăzi au ca modele de pe platformele media tot felul de erori interumane.
∙ Prin intermediul aceastei expoziții , vreau să le prezint acestor copii (cărora le este rușine de profesia părinților) că acestia fac lucruri minunate; și fără munca și efortul lor, lumea de azi, ca și cea de ieri, nu poate exista! Acești proletari sunt o parte importantă a societății noastre moderne și trebuie respectați și tratați cum se cuvine!